De bästa råden för placering av kamera
För att din viltkamera ska kunna ta de bästa bilderna åt dig, är det först och främst viktigt att vara uppmärksam på kamerans placering.
- Börja med att orientera dig i området innan du sätter upp kameran, och se till att rensa bort grenar, högt gräs eller andra element som kan röra sig i vinden. De kan påverka sensorn och skapa “tomma” bilder. Var också uppmärksam på föremål (t.ex. fönster) som kan reflektera solen mot kameran.
- Se till att placera viltkameran mot norr så att solen inte kan påverka sensorn. Om din viltkamera har en inbyggd solpanel bör kameran placeras mot söder för att få maximal effekt från solpanelen och bästa kvalitet på dina foton.
- Montera därefter kameran med den medföljande remmen eller monteringsfästet på ett stabilt objekt, till exempel ett större träd. Välj ett träd som inte svajar för mycket i vinden, då det kan orsaka falska kameradetekteringar.
- Det är viktigt att tänka på var motivet idealiskt sett ska befinna sig för att kameran ska ta de mest detaljerade bilderna. Vår erfarenhet är att det optimala avståndet mellan kameran och objektet i de flesta fall bör vara cirka 5 till 10 meter, så att man kan se hornet på bocken.
- Kameran behöver ha en fokuseringspunkt. Om den är riktad mot horisonten kommer sensorerna och IR-ljuset ha svårt att aktiveras vid rätt tidpunkt, och du kan ofta uppleva att kameran tar bilder för tidigt, för sent eller att nattbilder blir suddiga/svarta. Kameran bör placeras så att den pekar mot träd, buskar, en byggnad, stenar eller liknande som kan fungera som en fokuseringspunkt.
- Placera kameran parallellt med marken. Detta förbättrar detekteringsområdet och täckningen av kamerans infraröda blixt (IR-blixt).
- Placera kameran så att det är minimalt med himmel i dina bilder. För mycket himmel kan göra att IR-ljuset fördröjs på kvällen och orsakar mörka bilder.
Så tar du de bästa nattbilderna
De bästa förutsättningarna för att ta optimala nattbilder med din viltkamera.
- Kamerans nattljus är inte en blixt, utan infraröda dioder (IR). Det är därför viktigt att IR-ljuset kan nå fram till motivet när kameran ska ta en bild. Om kameran är riktad mot en öppen horisont utan några objekt inom räckhåll, kommer bilderna att framstå som svarta på avstånd.
- Se till att kameran har en fokuseringspunkt, t.ex. en bakgrund av buskar, träd, en fast mur eller liknande, som IR-ljuset kan reflektera mot. Ju närmare bakgrunden är, desto bättre blir kvaliteten på nattbilderna.
Bilder tagna i skogen blir vanligtvis bättre belysta eftersom IR-reflektionen är optimal. - Använd en viltkamera med flera IR-dioder. Det finns stor skillnad mellan olika kameramodeller, både i kvalitet på linsen, användningsmöjligheter och antalet IR-dioder som tänds när en bild tas i mörkret.
Vår toppmodell Bolyguard BG995/984 är utrustad med dubbelt så många IR-dioder som vår bästsäljande “Allround”-kamera 595/584. Detta gör BG995/984 mycket lämplig för att ta bra nattbilder och är därför en favorit bland många mårdhundsjägare och övervakningsföretag.
Vikten av bra batterier
Batterierna i kameran spelar en mycket viktig roll och är avgörande för kamerans funktionalitet:
- Det är mycket viktigt att du använder kvalitetsbatterier i din viltkamera, och det räcker inte att de kommer från ett känt varumärke. Det finns stora skillnader i pris och kvalitet även inom samma varumärke (Varta, Duracell, Energizer m.fl.).
Vi rekommenderar att du använder industribatterier där syran är inkapslad, så att du inte riskerar läckage som kan förstöra kamerans elektronik. Använd alltid nya batterier (blanda inte gamla och nya) och blanda inte batterier från olika varumärken. - Om du upplever att kameran har en instabil drift, särskilt under kallare perioder, är det ofta ett tecken på att batterierna inte levererar tillräckligt med ström till kameran, och de måste därför bytas oftare (även om batteriprocenten visar att det fortfarande finns ström kvar).
Kallt väder får spänningen och prestandan att sjunka i alkaliska batterier eftersom denna typ av batteri använder en syrebaserad vätska som lätt påverkas av kalla temperaturer.
Se diagrammet till vänster som exempel.
För stabil drift av din viltkamera under kalla perioder rekommenderar vi att du använder litiumbatterier. - Använd externa strömkällor. Om kameran ska sitta i ett område där du har begränsad tillgång, eller om du vill minska trafiken till området där kameran är placerad, kan du med fördel ansluta ett externt batteri till kameran. Kom ihåg att välja rätt batteri (6 eller 12 volt) för kameran och att använda rätt kabel för att undvika att vatten och fukt tränger in i kameran.
Vi rekommenderar vår externa Powerbank med inbyggd solpanel, som väsentligt förbättrar batteritiden för din kamera. De medföljande uppladdningsbara litiumbatterierna laddas av solpanelen, vilket ytterligare förbättrar batterikapaciteten. - Använd litiumbatterier och bevara kamerans funktionalitet tills batteriet är helt urladdat.
Många professionella fotografer använder litiumbatterier till sina systemkameror eftersom de garanterar bästa möjliga drift av kameran ända tills batteriet är helt tomt.
Ett vanligt alkaliskt AA-batteri tappar spänningen när batteriprocenten minskar i takt med att batteriet används. Det innebär att när kameran har cirka 30 % ström kvar är spänningen ofta inte tillräcklig för att kamerans grundläggande funktioner ska fungera. Ett vanligt tecken på detta är att kameran börjar skicka svarta nattbilder eftersom IR-dioderna inte får tillräckligt med spänning för att kunna aktiveras vid bildtagning.
Goda råd om underhåll
- Som med allt annat är det viktigt att du inspekterar och underhåller din viltkamera ett par gånger om året. Det förlänger livslängden och säkerställer att den tar bilder eller videor med bästa möjliga kvalitet.
- Din Spypoint eller Bolyguard viltkamera är tillverkad för utomhusbruk i alla väderförhållanden, men du bör ändå kontrollera gummipackningarna för eventuell uttorkning eller sprickor, eftersom vatten och småkryp annars kan tränga in och störa kamerans funktion. Vi rekommenderar att du underhåller gummipackningarna genom att smörja dem med en silikonstav. Glöm inte gummipackningen mellan antennen och kamerahuset.
- Som nämnt ovan är det mycket viktigt att du använder kvalitetsbatterier i din viltkamera. Det kan vara en betydande skillnad i pris och kvalitet – även inom samma varumärke (Varta, Duracell, Energizer m.fl.).
Många billiga batterityper har inte tillräcklig tätning av batterivätskan, och vi ser tyvärr ofta kameror på service där batterierna har läckt syra. Om syran rinner in i kamerans elektronik är den förstörd. Om kameran inte ska användas under en längre tid bör du därför ta ut batterierna som en extra säkerhetsåtgärd mot läckage. Köp kvalitetsindustribatterier här: http://dangate.dk/produkt/347/batteri-aa- - Vi rekommenderar starkt att du vid tecken på fukt eller kondens tar med kameran hem och låter den torka ett par dagar på en varm plats. Ta ut de fuktiga batterierna. Då försvinner imman på kamerans lins. Använd helst våra anti-fuktbrickor under den här perioden på året, eftersom de absorberar fukt och skyddar kameran. Lägg brickorna i batterihuset eller vid locket och byt dem regelbundet. De kan torkas och återanvändas upp till fyra gånger. https://dangate.dk/produkt/anti-dug-indlaeg-til-vildtkamera/?v=dd65ef9a5579
- Se till att antennen är helt åtdragen så att fukt inte kan tränga in i kameran via antennuttaget.
- Försök helst att inte torka av linsen med en trasa, eftersom damm och sandkorn kan repa och skada linsen. I värsta fall kan du trycka in linsfiltret, vilket innebär att kameran måste skickas på reparation hos tillverkaren.
Om det finns damm eller sandkorn rekommenderar vi att du blåser bort dem, till exempel med en hårtork eller tryckluft.