header med betalingskort
Vi har påsklov - telefonerna är öppna igen den 2/4 då alla beställningar också skickas

Varför använda en åtelkamera?

Många jägare och jaktlag väljer att använda en eller flera åtelkamera på sina jaktmarker och det förstår vi väl.

Att sätta upp en åtelkamera ger några unika möjligheter att följa ditt vilt och dess beteende och utveckling. Du kan till exempel hålla ett öga på djurens hälsa, mängden av rovdjur i terrängen samt troféutvecklingen för bock och hjort. Allsamman information som gör att du kan planera din jakt och ditt avskjutning mer selektivt än om du gick i skogen utan.

Dessutom är det också bara riktigt trevligt att följa vad som händer ute i naturen. Många jägare upplever att få bilder av roliga och sällsynta situationer från djurvärlden.

Naturligtvis ska man inte förvänta sig att en åtelkamera kan jämföras med goda jaktkunskaper och färdigheter i naturen. Det är just i kombination med dessa som en åtelkamera är ett riktigt användbart verktyg.

Tips för att hänga upp din åtelkamera

Vill du ha ut det bästa resultatet av din åtelkamera är det viktigt var och hur du hänger upp den. Därför har vi skrivit en guide för att sätta upp åtelkamera. Guiden tar dig igenom några bra funderingar som gör att du får bättre bild- och videomaterial av ditt spel.

Förbered din kamera hemifrån

Det är en bra idé att förbereda din kamera hemifrån så att den är redo att hänga på i skogen.

Börja med att se till att det finns ett ordentligt SD-kort i kameran. Den ska ha bra lagring-storleke så den kan hänga en stund, utan att fyllas upp. Vi rekommenderar från 16gb och uppåt. Kom ihåg att ett SD-kort fortfarande är en bra idé, även om din kamera skickar bilderna via SMS, mail eller app. Då kameran då automatiskt lagrar bilder på SD-kortet om det finns tillfällen utan anslutning.

Se till att det finns nya batterier av god kvalitet i kameran. Då är du säker på att du har ström under lång tid och du bör inte byta batterier i tid och otid. Det finns många lösningar för att förlänga din åtelkameras batteritid, se till exempel våra litiumbatterier, solceller och powerbanks som håller din kamera igång väldigt länge.

Det är också en bra idé att välja önskade kamerainställningar hemifrån. På de flesta kameror kan du välja om du vill ha bilder eller video, hur många bilder du ska ta samtidigt etc. Välj sedan de inställningar som passar dina behov. Själv vill jag inte få 100-tals bilder på samma djur samtidigt. Därför är mina åtelkameror inställda på att ta bilder när djuret kommer till platsen och några sekunder fram, och sedan gå in i pausläge i 5 minuter.

När du har valt dina inställningar rekommenderar vi att du testar din kamera hemma. Häng upp den i hemnet eller i trädgården i några timmar, och gå förbi den med jämna mellanrum. På så sätt säkerställer du att allt går som det ska och du slipper köra fram och tillbaka till jaktmarken för att få kameran att fungera.

Hitta rätt område för att ställa in åtelkameror

Det kan vara svårt att hitta den perfekta platsen att hänga en åtelkamera. Så vi rekommenderar att du lägger lite tid på att leta efter tecken från vilt. Då kan man ganska säkert hitta ett område där djuren kommer förbi.

Se till exempel om du kan hitta ett bra viltspår , platser där djur har sovit, eller fotspår och avföring. Då kommer det nog in bilder ganska snabbt. Är ditt fokus på bock eller hjort kan det ge några bra bilder om du hittar färska fejninga, och placerar din kamera där. I allmänhet är det bara en bra idé att hitta en plats där det finns tecken på aktivitet.

Har du en åtelplats, fodertunne, eller någon annan typ av utfodringsområde är det såklart också ganska bra att sätta upp en viltkamera där. Här får du bilder på många av terrängens djur, eftersom de flesta arter kommer att söka sig till den lättillgängliga födan. På så sätt kan du följa beståndets utveckling och allmän hälsa.

Placering och upphängning av åtelkamera

När du har hittat rätt område att “övervaka” måste du hitta den perfekta platsen, för själva åtelkameran.

Placera först kameran på något stabilt. Om kameran placeras på ett litet vindkänsligt träd får du för många bilder när vinden blåser med trädet. Välj därför ett bra massivt trä, eller slå ner en stolpe och fäst kameran på den. Med en stolpe är du också mer flexibel för att placera viltkameran perfekt.

Rikta kameran antingen norr eller söder. Så du slipper få en massa bilder som är överexponerade (vita/bländande) av soluppgång och solnedgång. Dessutom slipper du också att kameran triggar igång sig själv och tar bilder på en hel massa ingenting.

Ställ upp kameran i rätt höjd, vinkel och avstånd och rikta den exakt dit du förväntar dig att djuren ska passera. Fundera också lite på vad du vill ha bilder på, t.ex. Ska man hänga kameran lite högre om det är älg man vill ha de bästa bilderna på. Vanligtvis rekommenderar vi att du hänger kameran på en höjd av mellan 1-2 meter, beroende på terräng och vinkel.

Se till att rensa bort växter, grenar och gräs som kan nå in och utlösa kameran. Om det inte finns något fritt “synfält” kommer även den minsta vindens rörelse att utlösa kameran. Kan man placera kameran så öppet att man inte behöver klippa grenar och liknande så är det såklart helt perfekt.

Avståndet är viktigt i förhållande till kvaliteten på bilderna. Om kameran är för nära när djuren passerar får man ofta närbilder av djurens kroppar (svårt att skilja han och honor från varandra). Om det däremot är för långt bort riskerar du att sensorn inte fångar upp djurens rörelse alls. Ett avstånd mellan 5 och 15 meter är lämpligt för de flesta uppställningar.

Du kan prova dig fram på avstånd, genom att gå framför kameran ibland tills du tycker att bilden är perfekt. Lite extra tid att dubbelkolla vinkel, höjd, avstånd och inställningar är riktigt väl använd. Speciellt om man har långt till sin jaktmark.

Låt åtelkameran fungera

Det är verkligen lätt att bli frestad att kolla åtelkameran i tid och otid. Vi rekommenderar dock att du låter den hänga i minst 14 dagar i taget innan du kontrollerar den. Då är det lugnare och mindre trafik i området. Detta kommer att göra djuren lugnare också och de kommer att ta sig förbi kameran oftare.

Lyckligtvis finns det dock en mängd olika åtelkameror som kan skicka bilder och filmer hem till dig. Detta kan göras antingen via MMS, via e-post eller via en applösning. Vi har flera kameror från både bolyguard och spypoint som har dessa funktioner.

Denna typ av kameror används flitigt av vildsvinsjägare och även för egendomsövervakning både professionellt och privat.

Undvik stöld

Tyvärr händer det att åtelkameror stjäls från jaktområden. Så om du har ett jaktområde där andra människor rör sig så kan stöldskydd vara nödvändigt. Lyckligtvis finns det flera lösningar på problemet.
Du kan till exempel säkra dina åtelkameror med ett kabellås eller en säkringsdosa för ändamålet. Ett billigt cykellås kan också vara en bra idé, kom bara ihåg att inte slänga nyckeln.

Vi hoppas att du fick den hjälp du behöver för att få några riktigt bra bilder med din åtelkamera.

Lycka till

header med betalingskort