header med betalingskort

Nattkikare för jakt

På senare år har fler och fler jägare börjat använda nattkikare för jakt. Detta händer av flera anledningar. En av dessa är att flera nattkikare på marknaden nu är så långt ner i pris att de flesta jägare kan vara med ekonomiskt. Detta beror på en massiv teknisk utveckling i ämnet.

Att gå på jakt på natten är spännande och utmanande och även om användningen av nattkikare har gjort det lite lättare är det verkligen inte tråkigt. Sinnena arbetar på fullt tryck och även det minsta ljud i mörkret kan få hjärtat att slå ett extra slag. Ännu värre blir det när räven eller vildsvinen dyker upp – här kan det verkligen vara svårt att kontrollera “bockfebern”.

Varför använda nattkikare

Användningen av nattoptik för jakt har tidigare delat vattnet lite. Vissa jägare har varit för och andra har varit emot, och visst är det naturligt nog att inte alla är överens om allt.

Vår ståndpunkt är att om en nattkikare används med viss försiktighet så är den ett bra redskap för både vildsvinsjakt, jakt på rovvilt och för övervakning i terrängen.

Vid exempelvis vildsvinsjakt har jägaren mycket lättare att välja ut rätt djur för avskjutning, jämfört med “förut” hur stor del av jakten som skedde med en vanlig kikare och enbart månens ljus som hjälpmedel. Dessutom är det också mycket lättare att göra ett helt perfekt skott när man använder en nattkikare, jämfört med månskensjakten, där vildsvinen helt enkelt presenteras som svarta silhuetter i mörkret.

I kampen mot den invasiva mårdhunden i Danmark har legaliseringen av nattutrustning i 2020 också inneburit att långt fler mårdhundar har skjutits sedan dess. Så det råder ingen tvekan om att det är ett viktigt och effektivt verktyg.

Det är dock viktigt att poängtera att nattkikare inte förvandlar natt till dag. Därför måste man vara väldigt försiktig med att skjuta innan man har fått en ordentlig chans att bedöma både djuret och situationen. Det måste man såklart även göra under dagen, men här har man dagsljus till sin fördel och kan bättre se alla detaljer på djuret, kuglefäng, hinder osv.

Vilken nattoptik ska jag välja?

I takt med att efterfrågan på nattkikare har ökat har utbudet naturligt nog följt i samma riktning. Det gör att det nu finns många märken och modeller att välja mellan på marknaden, och det kan kännas lite av en djungel – så vad ska man välja?

IR eller Termisk ?

Det finns två huvudtyper av nattkikare som kan användas för jakt. De har var och en sina för- och nackdelar och det kan vara en bra idé att fråga dig själv vad du ska använda din nattutrustning till innan du bestämmer dig för vilken typ du vill ha.

Den ena är “IR-kikare” som via infrarött ljus och speciallinser kan fånga ljus och bilder som annars är osynliga för det mänskliga ögat, och återge det hela på en skärm. Med IR-teknik blir den mörka världen omkring dig plötsligt möjlig att följa och du kan se både djur och träd ganska tydligt. Djuren måste dock vara fria från buskar och träd innan man kan se dem, helt som man känner det från vanlig jakt.

Fördelar med IR-kikare

  • En mer naturlig bild än med termisk = lättare att bedöma situationen
  • Lätt att se djurens detaljer (bättre bedömning av djuren)
  • Oftast billigare än termisk utrustning
  • Kan i många fall monteras på din vanliga kikare

Nackdelar med IR-kikare

  • Svårt att fånga djur som är “kamouflerade” t.ex. I eller upp mot skog
  • Dimman och disigt väder är ett hinder för en bra bild
  • Fungerar vanligtvis inte på så långa avstånd som termisk

Den andra typen av nattkikare som finns är “Termiska kikare” som med hjälp av sensorer fångar upp och återger temperaturskillnader och värmesignaturer. Det betyder att ett stycke vilt, som är varmblodigt, kommer att sticka ut skarpt i sikte. Ju större skillnad i temperatur, på ett djur och omvärlden, desto skarpare bild kommer du att uppleva.

Fördelar med termisk kikare

  • Kan fånga vilt, även djupt inne i skogarna, eller bakom buskar och löv
  • Kan ta upp värmesignaturer över långa avstånd
  • Är inte lika utmanad av väderförhållanden som IR-kikare

Nackdelar med termisk kikare

  • Ger en tydlig bild av djuret även om det ligger bakom små buskar och löv = risk för dåliga skott
  • Fungerar inte optimalt i dagsljus
  • Svårt att bedöma djurets detaljer och egenskaper
  • Oftast större och tyngre än IR-kikare
  • Vanligtvis dyrare än IR-kikare

Våra råd för val av nattutrustning

Faktum är att många svenska jägare använder sin nattoptik för vildsvinsjakt på åtler, där skjutavståndet är kort och platsen är utvald för ändamålet. Detta ställer inga superhöga krav på utrustningen och en bra och tydlig bild och ett funktionsavstånd på cirka 200 meter kommer i de flesta fall att räcka.

Därför rekommenderar vi faktiskt de flesta jägare, en av de så kallade “clip-on”-modellerna. En clip-on är en liten IR-kikare som monteras på den vanliga kikaren och gör den till ett nattsikte. Clip-on är den billigaste lösningen i nattkikare, men låt dig inte skrämmas av det. Det är faktiskt en riktigt trevlig lösning för de flesta jägare och även en lösning vi själva använder.

Vill du ha ett ännu bättre set-up är det supereffektivt att även ha en termisk handspotter. På så sätt kan du upptäcka djuren på långt håll och inne i skogen och sedan använda din clip-on för själva skottet.

Om Clip-on-lösningen låter som något för dig så rekommenderar vi att du tar en titt på vår “Sytong HT-66” som är en stark aktör på marknaden. Kikaren kan användas både som handkikare och den kan monteras på ditt kikarsikte och då kan den användas både natt och dag.

Syntong HT-66 påminner på många sätt om populära Pard NV007 som vi också säljer, men vi väljer Sytong själva. Anledningen måste finnas i att Sytong HT-66 är lättare att sätta upp och dessutom är utrustad med en “fish-eye” lins på sin IR-lampa. Detta ger en bättre och bredare bild på skärmen och därmed ett bättre utnyttjande av skottchanserna.

Gemensamt för båda produkterna är dock att de fungerar alldeles utmärkt, är lätta att bära och finns till ett mycket överkomligt pris.

Du kan se en video där Sytong HT-66 och Pard NV007 testas mot varandra här – Klicka för video

Vi hoppas att du blivit lite klokare på att välja och använda nattoptik och självklart är vi alltid redo att svara på ytterligare frågor.

Lycka till

header med betalingskort