header med betalingskort

Bulvaner från Dangate

Hos Dangate har vi ett brett sortiment av jaktutrustning för gåsjakt. Detta inkluderar lockpipor, gömsel och framför allt många typer av gåsbulvaner att välja mellan. Med ett så stort utbud kan det lätt bli så att jägare frågar sig själva “Vad ska jag välja?

Därför har vi gjort den här lilla genomgången av de olika typerna av gåsbulvaner, så att du kan få en överblick över de olika typerna, vad de var och en kan och hur vi använder dem.

Full-body bulvaner

Fördelar med Full-body
 • Mycket synliga.
 • Otroligt naturtrogen.
 • Realistisk rörelse.
Nackdelar med Full-body
 • Svårt att bära många.
 • Ofta dyrare än andra typer.
 • Fyller mycket.

Om Full-body Gåsbulvaner

De flesta jägare som utövar gåsjakt målmedvetet vet att användningen av bulvaner nästan är en nödvändighet. Speciellt full body bulvaner är ett “måste” om du verkligen vill bli framgångsrik med gåsjakt.

En Full-body bulvan är, som namnet antyder, en bulvan gjort i helfigur – Alltså en 3D-gås, om du vill. Ofta är dessa gäss otroligt realistiska, både i carving, kroppsställning och färg. Dessutom kommer de alltid med en monteringsstav som de kan luta och flytta på. Dessa naturtrogna detaljer och realistiska rörelser gör dem till det viktigaste vapnet för alla gåsjägare, speciellt när man jagar skygga gåsarter, som grågäss.

Full-Body bulvaner bör användas närmast “landningszonen” du skapar i din setup. Det är här de levande gässen kommer närmast och därför gäller det här att ha helt naturtrogna bulvaner.

Skalbulvaner

Fördelar med Skalbulvaner 
 • Kan staplas för enkel transport.
 • Relativt billigt.
 • Bra för att gömma döda fåglar under.
Nackdelar med Skalbulvaner 
 • Ingen eller minimal rörelse
 • Brist på realism jämfört med Full Body
 • Är inte lika synliga som Full Bod

Om Skalbulvaner

Skalbulvaner är lite som Full Body bulvaner, men de är ihåliga och saknar mage/undersida för att vara helt realistiska. Många skalbulvaner levereras även utan monteringsstift och rör sig därför inte. I gengäld kan gåsskallor staplas på varandra och är därför något lättare att släpa ut till jaktområdet. Av den anledningen används de ofta i kombination med Full Body bulvaner, för att skapa mer volym i uppsätningan, till ett lägre pris

Ett annat litet knep är att du kan gömma de skjutna gässen under dina gåsskal, ute på jakt. Något som verkligen kan löna sig om gässen är nervösa för att landa medan det finns döda gäss i ditt setup.

-26%
Det ursprungliga priset var: 1.349,00 kr.Det nuvarande priset är: 999,00 kr.
-6%
Det ursprungliga priset var: 2.499,00 kr.Det nuvarande priset är: 2.349,00 kr.

Vindpåsar

Fördelar med Vindpåsar
 • Lägger till rörelse till uppställningen.
 • Lätt att packa och transportera.
Nackdelar med Vindpåsar
 • Inte ultrarealistiskt.
 • Inte bra att använda individuellt.

Om Vindpåsar

Sillosocks eller vindpåsar är en typ av bulvaner som är mest känd för att lägga till rörelse til bulvanuppsättningen. Sillosocks är gjorda som en påse, med ett tryck som ser ut som en gås. När du är på jakt fylls påsarna av vinden så de rör sig realistiskt, och det är den effekten vi letar efter. Blandat tillsammans med andra typer av gås bulvaners ger det en illusion av gäss som vajar runt mellan artfällorna.

Sillosocks väger praktiskt taget ingenting, så de är superenkla att transportera. I gengäld passar de bäst i samspel med andratyper av bulvaner. Både för att de inte är ultrarealistiska att se på, men också för att det är onaturligt om hela flocken rör på sig.

-18%
Det ursprungliga priset var: 1.699,00 kr.Det nuvarande priset är: 1.399,00 kr.
-24%
Det ursprungliga priset var: 1.699,00 kr.Det nuvarande priset är: 1.299,00 kr.

Siluett bulvaner

Fördelar med Siluetter
 • Lägger till rörelse till uppställningen.
 • Lätt att packa och transportera.
Nackdelar med Siluetter
 • Inte ultrarealistiskt.
 • Inte bra att använda individuellt.

Om Siluett bulvaner

Silhuett bulvaner är i huvudsak “pappskivor” med ett realistiskt gåstryck tryckt på dem, och de är tillgängliga för alla jaktbara arter. Detta är förstås grovt, då materialet är mycket starkt och väderbeständigt.

Fördelen med Silhuett bulvaner är densamma som med vindpåsar – Du kan återskapa en stor flock gäss som vilar och äter utan att behöva bära mycket. Skillnaden är att siluetterna inte rör sig i vinden, varför de är bra att blanda in mellan dina vindpåsar så att inte alla bulvaner rör sig. Gässen kan uppfatta för mycket rörelse som en signal om att det är fara på väg och att flocken är på väg att lyfta

Silhuett bulvaner bör placeras så att de pekar åt olika håll. Om de alla pekar åt samma håll blir det en vinkel där de “försvinner” när gässen flyger över dem. I gengäld syns de mer än man tror när man vinklar dem annorlunda

Här är en film där vi använder Silhuett bulvaner och vindpåsar i stor utsträckning, blandat in i vårt setup

Flappers

Fördelar med Flappers
 • Lägger till rörelse till spridningen.
 • Kan ses på långt håll.
 • Perfekt för dagar med medelvind.
Nackdelar med Flappers
 • Inte lämplig att användas ensam.
 • Ofta dyrare än andra typer.

Om Flappers

Gåsflappers är designade för att efterlikna rörelsen av en gås som slår med vingarna, som om den är på väg att landa eller lyfta. Denna rörelse är en kritisk visuell signal till andra gäss som flyger över, vilket tyder på att området är en säker och lämplig plats för landning. Genom att efterlikna detta naturliga beteende, syftar flappers till att göra din uppsättning mer realistisk och lockande för gäss, och därmed få dem att ansluta sig till vad de uppfattar som andra gäss som förbereder sig för att landa eller precis har landat.

Denna rörelse kan vara särskilt effektiv eftersom gäss är sociala fåglar och ofta letar efter signaler från andra när de väljer en landningsplats. Den fladdrande handlingen visar aktivitet och närvaron av gäss som antingen sätter sig eller förbereder sig för att flyga iväg, vilket kan utlösa en instinktiv reaktion hos vilda gäss att ansluta sig till gruppen.

Här kan du se en film där vi i hög grad använder silhuetter och vindpåsar, blandade i vår uppsättning.

Vi hoppas att denna genomgång av de olika typerna av lockgäss har gett dig lite mer insikt i vad de olika typerna kan göra, och hur och varför vi använder dem.

header med betalingskort