header med betalingskort

Andjakt – En fantastisk morgon

September = Andjakt

En jaktrapport av Rasmus från Dangate

Äntligen var det 1 september och jaktsäsongen fick börja! Med en ny jakträtt på en stor sjö var valet för morgonens jaktstil ganska enkelt. Morgonen skulle ägnas åt andjakt – det visade sig vara ett bra val.

Förberedelser inför jakten

På grund av sjöns storlek behövdes bulvaner för att försöka Styra in eventuella änder på rimligt avstånd. För “arbetet” med bogsering valde jag att jag skulle vilja nöja mig med ett relativt litet set-up, i en bra kvalitet. Vi kryddade även set-uppet med ett par av de olika “motoriserade bulvaner” och ett lockpipa för maximal effekt. Specifikt tog jag med: Avian-X Gräsänder Avian-X KrickaLucky Duck AgitatorLucky Duck Splasher Lockpipa för Gräsand

Förväntans glädje

Kvällen innan jakten var jag och pappa ute på jaktområdet för att ha en jolle klar vid sjön. Vi hade faktiskt inte sett jaktområdet tidigare och jag måste säga att vi blev positivt överraskade! Först och främst möttes vi av fantastisk natur i det fina sensommarvädret. Dessutom fanns det både änder och gäss i sjön, och trots att klockan bara var 19:00 så flög änderne redan runt. Ungefär 50-70 gräsänder låg precis där vi hade tänkt jaga på morgonen. Så förväntningarna var väl höjda när vi körde hem och la oss.

En fantastisk andjakt

Morgonen började 03:20 när alarmet ringde, efter en för kort sömn. Utrustningen var redan packad och klar och det enda som behövde hända innan avgång var att hoppa i jaktutrustningen och hämta jaktgeväret från vapenskåpet.

På Klockan 04.00 stod vi, fyra förväntansfulla jägare och en ännu ivrigare labrador, vid ovannämnda jolle. Så, med pannlampor på, lastades jägare, jakthundar och bulvaner i båten och turen gick 150 meter ut till en liten ö som ligger mitt i sjön.

Med fast mark under fötterna begav vi oss ytterligare 100 meter nerför ön till den utvalda platsen, där vi hade sett änder kvällen innan. Bulvanerne lades ut efter bästa förmåga. Tanken var att göra en formation med bra landningszon, och dessutom inom bra skjutavstånd. Formationen bestod av två grupper av bulvaner, med ett bra mellanrum mellan dem, så att de riktiga änderna fick plats att landa. Dessutom tändes både “Agitator” och “Splasher” och placerades i varje grupp av bulvaner.

Nöjd med set-uppet af bulvaner fanns det inget annat att göra än att vänta och se om det skulle komma några änder

De första änder

Ganska snart efter att bulvanerne satts på plats var säsongen igång och kanonerna laddades och sinnena skärptes. Även om det fortfarande var ganska mörkt att se något, kunde gräsänderna höras på flera ställen på den stora sjön. Så förväntningarna var fortfarande skyhöga.

En dryg kvart in på säsongen hördes det karakteristiska ljudet av änder som flaxade med vingarna ganska nära och ur mörkret kom två gräsänder. Änderne var inom skjuthåll, men vi lät dem passera för att se om de skulle komma ner till bulvanerne. Det ville de inte, så istället flög de vidare mot land.

Som tur var behövde vi inte vänta länge innan en ensam and var på vingarna. Det hade nu blivit lite ljusare och den såg bulvanerne på långt håll och styrde rakt mot oss. När den hängde 10 meter ovanför bulvanerne hördes ett enda skott och den döda gräsanden markerade starten på säsongen.

Många änder i luften

Den första and hade levererats, och nu gick det fort! Den kommande halvtimmen var det bra mängder av både gräsänder och krickor på vingarna. De flesta änderna reagerade bra på bulvanerne, från långt avstånd, och kom i fina spikskott, på mycket rimliga avstånd. Detta resulterade i att den unga labradoren var upptagen med att hämta hem änder. Vid ett tillfälle fick vi bryta geväret och hjälpa hunden, för att inte förvirra den med för många skott/skjutna fåglar.

Lika snabbt som den “vilda” delen av jakten hade kommit igång tog den slut igen. Det gav oss tid att bara träffas och prata om upplevelsen vi just hade.

Fantastiska situationer

Medan vi bara stod och småpratade kunde vi se att änderna fortfarande flög runt sjön sporadiskt. Flockarna hade blivit mindre och det var längre avstånd mellan dem, men det fanns fortfarande fåglar i luften. Därför fick varje man patroner i geväret och kom på plats igen. Nu fick vi vänta lite till på chanserna, men i gengäld fick vi några av morgonens bästa lägen, då allas ögon var på enskilda fåglar.

Den mest speciella situationen för mig på jakten var när jag lockade in en and till vår hundförare. Han hade varit upptagen med att dirigera hunden, och hade därför inte riktigt fått ett skott, medan änderna verkligen flög. Jag sa därför att nu skulle jag se om jag inte kunde locka in en and till honom.

Jag lockade efter bästa förmåga, och plötsligt tog 3 gräsänder, som annars hade snattat i ett säkert område, till vingarna och kom mot oss. Änderne var nyfikna, men skygga efter morgonens skjutningar. Så de höll sig på säkert avstånd när de cirklade runt för att ta reda på varifrån ljudet kom.

Efter några varv drog två av änderna iväg och flög tillbaka för att lägga sig på vattnet, på säkert avstånd. Den sista and tog dock några varv till, och började nu säga något själv. Jag försökte imitera grässandens ljud och kunde genast se en reaktion. Efter vad som har varit några minuter totalt bestämde sig anden för att komma in till bulvanerne och hundföraren kunde skjöte den i ett fint skott medan vi andra tittade på – Vilket avslut på en bra morgonjakt

Stämningsbilder från jakten

header med betalingskort