header med betalingskort
Vi har påsklov - telefonerna är öppna igen den 2/4 då alla beställningar också skickas

Bockjakt i augusti

Bockjakten i augusti är något alldeles speciellt!
En av de saker som vi tycker är mest spännande med jakt är förmågan att locka in bocken med hjälp av lockpipor.

Är du också en av många jägare som skulle vilja prova dig med lockjakt på råbock i augusti? Då finns det några bra tips som hjälper dig på vägen.

Använd lockpipan de första dagarna av säsongen

Det råder återigen tvivel om att om du måste utöva lockjakt så är den första veckan av säsongen mest relevant. Här är brunsten fortfarande på sitt sista och det kommer att gå att locka in bocken. Med rätt väder observeras faktiskt ofta bockar som fortfarande paras med getterna denna vecka.

Därför är det första rådet att använda lockpipan första veckan av jakten. Man kan även locka en bock senare på säsongen, men lockpiporne kan ha en stressande effekt på getterna. Så man bör vara försiktig med att använda lock för mycket, utanför brunsten.

När man går ut och lockar en bock är det inte nödvändigtvis en fördel att vara uppe tidigt. Många tror att den bästa tiden för lockjakt är mellan klockan 8 och 11 på morgonen. Så det är bara att sova en timme extra innan du går på jakt, eller vänta med att locka tills den “vanliga” morgonjakten är över.

Naturligtvis har väderförhållandena också något att säga, i förhållande till när man provar med lockpipan. Varmt (inte för varmt) och torrt väder är bäst för lockjakt på bock. Det kan också lätt göras i andra väderförhållanden, men mycket värme, vind och regn är inte önskvärt

Placera dig rätt

Det råder delade meningar om hur man ska placera sig, för lockjakt på bock. Vissa anser att ljusöppen skog är bäst och andra gillar öppna fält, med häckar. Dessutom är det, helt naturligt, också skillnad på hur de olika jaktterrängerna ser ut. Därför är det nog viktigare att du placerar dig där du tror mest på det, i din terräng, än att lyssna på olika åsikter i ämnet. Däremot kan det givetvis vara en fördel att ta hänsyn till andra faktorer såsom: Var finns kulfång, Var rör sig djuren, kan jag stå gömd, har jag bra sikt åt flera håll osv.

En annan sak som är värd att notera är att bocken ofta dyker upp riktigt snabbt när locket fungerar. Därför är det en bra idé att placeras bekvämt i en “klar position” så att du är redo att skjuta direkt. Det kan till exempel vara med geväret liggande klart, i en bra skjutstöd.

Rådjurens olika läten

När du har blivit bekvämt placerad och du börjar locka är det viktigt att du vet vilka ljud som en lockpipa kan göra och vilken effekt de har. Det är därför vi beskriver dem nedan.

  • Kiddets kontaktläte: Kiddets kontaktläte är ett kort och “litet ljud” utan mycket volym. Detta är ljudet som kiddet använder för att få kontakt med geten när det är ensamt. Detta läte är effektivt av två skäl. En är att bocken vet att det är stor sannolikhet att det finns en get i området när det också finns ett kid. I brunsten kommer därför bocken att kunna reagera på lockpipan för att se om “geten” är i brunst. Det andra skälet hör mer till själva brunsten, där man kan lyckas kalla in geten, på grund av den starka modersinstinkten och därigenom få in bocken i hälarna på geten. Kiddets kontaktläte är relativt enkelt att göra på de flesta lockpipor, och det är ofta lätet som många börjar sin jakt med.
  • Getens kontaktläte: Är det ljud som geten ger när hon ropar på sitt kid. Ljudet är mycket likt kontaktlätet från kiddet, men är djupare, starkare och håller längre. Poängen med att använda detta läten är att bocken kommer in och kollar om den “get” som låter är brunstig eller inte.
  • Getens hetsläte: Är det ljud som geten ger när hon till exempel hetsas (jagas runt) av en bock. Ljudet är något längre än kontaktlätet och dessutom mycket mer intensivt. Dessutom avslutas hetslätet med ett plötsligt djupt, nästan hest, ljud. Detta läten indikerar att en get jagas av en bock och känner sig stressad av den. Platsbocken kommer på inget sätt att finna sig i detta! Och om ljudet används på rätt sätt kan det i vissa fall göra att bocken kommer till passet väldigt snabbt! – Så var redo när du använder hetslätet

Det finns många olika lockpipor på marknaden som i stort sett kan göra detsamma. Vi har dock goda erfarenheter av lockpiporne från Klaus Weisskirchen, som är tyskarnas favorit.

Hur man lockar

lockteknik är en annan sak som det råder många delade meningar om. Vissa tror att det är mest effektivt att locka försiktigt och inte ofta. Andra menar däremot att ett intensivt lock i långa serier med korta mellanrum fungerar bäst. Därför kommer jag inte gå in på vilka tekniker som är bäst, för jag vet ärligt talat inte. Däremot skulle jag vilja beskriva en teknik som jag själv har goda erfarenheter av, på bockjakt i Sverige.

De gånger jag själv har använt lockpipa för bockjakt (mest i Sverige) har jag alltid börjat ringa försiktigt. Det gör jag genom att göra en serie av kontaktlätet från kiddet, som jag svarar med kontaktlätet från geten. Min tanke är att få det att låta som om geten kommunicerar med sitt kid så att bocken tror att geten är på plats. Jag gör så här för att jag inte skrämmer upp bocken ifall han är nära passet från början. Efter ett par av dessa serier ger jag ofta bocken 10 minuter på sig att dyka upp. Jag gör detta eftersom han ofta kommer ut försiktigt, på den här typen av lock

Om inget händer under de första 10-15 minuterna på ovanstående procedur så byter jag till rå hetz calling och jag använder det faktiskt ganska aggressivt. Detta har upprepade gånger provocerat bocken att komma springande.

Om du vill veta lite mer om bockjakt i brunsten, så är den här videon definitivt värd att titta på.

5 bra tips

  • Bär ansiktsmask och handskar – Bocken kommer att vara medveten om varifrån ljudet kommer och därmed även din plats
  • Placera dig bekvämt och i “klar position” – Pengarna kommer ofta inom några sekunder om han är nära när du börjar ringa
  • Tänk på vindriktningen – Försök att ha bra vind åt det håll du tror att bocken kommer ifrån
  • Håll kikaren på låg förstoring – Bockjakt med rop, ger ofta snabba och “nära” situationer där låg förstoring är ett måste.
  • Tro på det! – Första gången man blåser i ett lockbete i naturen känner man att man skrämmer bort allt! Men du måste bara tro att det du gör är rätt – då kommer han förr eller senare

Det finns mycket fler goda råd för den här typen av jakt, men detta var slutet på vår lilla bockguide. Jag hoppas att du kan använda detta som grundläggande kunskap och sedan göra dina egna erfarenheter härifrån.

Tack för att du läser med och lycka till i augusti

header med betalingskort