header med betalingskort

Varför är det svårt med bockjakt i juni?

Denna artikel är baserad på den danska bockjakten och det kan därför finnas vissa parametrar där den svenska bockjakten skiljer sig. Men vi tror att många av dessa erfarenheter kan användas på bockjakt i hela Europa

Bockjakt i juni kan vara oerhört svårt – ja faktiskt kan det ibland verka som om alla bockar har försvunnit från jordens yta.

Det finns förstås flera anledningar till att bockjakten blir svår i juni.

En anledning är att växter och grödor ofta är så höga i juni att man helt enkelt inte kan se ett rådjur när det är på åkrar och ängar. Ja, även i skogen kommer man ofta att uppleva en så hög undervegetation att en bock kan vara svår att upptäcka.
Bocken ändrar också sitt rörelsemönster under säsongen. Speciellt när de höga temperaturerna verkligen får grepp blir djuren “lata” och kan vara otroligt svåra att hitta.

Men frukta inte! Det finns faktiskt ett antal tips som hjälper till att höja framgångsgraden för din bockjakt i juni.

Gå på jakt efter regn

Om jag bara fick välja en gång, att gå på bockjakt i juni, så skulle det alltid vara direkt efter ett bra regnväder. Bockarna blir helt enkelt mer aktiva så fort solen tittar fram igen, efter en ordentlig omgång regn.

Först och främst vill djuren gå ut och torka sig i det fria, där de kan få sol och värme i kroppen igen. För det andra har bockens doftmarkeringar tvättats bort och de måste därför ut och fräscha upp olika skrap och fejningar, så att rivalerna vet var gränsen går. Båda scenarierna innebär att bocken måste röra sig i terrängen och du kommer ofta ha chansen att “fånga” honom på ett öppet område om du placerar dig rätt.

Så du har bara ett visst antal jaktdagar, lediga i juni? Då skulle jag rekommendera att du kollar väderprognosen och väljer dagar med röjning, efter regn.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er roe-deer-gb613b7c31_1920.jpg

Använd en ny taktik

Hitta bockens vistelseort

Det jag menar är att det lönar sig att röra sig i terrängen och försöka positionera sig annorlunda. Din nya plats ska ligga nära snår och buskar mm. Så du måste komma närmare bockens vistelseort.

Denna taktik kräver naturligtvis att du kan placera dig på en plats där det finns tillräckligt med kulfång när en skottsituation uppstår. Detta kan vara svårt om din jaktmark är platt som en pannkaka. Detta problem kan dock enkelt lösas med en av våra lätta och fällbara skjutstegar. Med dessa stegar kan du följa bockens rörelser i terrängen, under hela säsongen.

Prova “Universal Lockpipa” för Råbock

De flesta bockjägare vet nog att man kan locka fram bocken med en lockpipa, under den period då bocken är brunstig (mitten/slutet av juli – mitten av augusti). Men visste du att det faktiskt finns några lockpipor, som är designade för att locka fram bocken, på våren?

Dessa lockpipor är designade för att göra en ljud som får bocken att tro att en annan bock har tagit sig in på hans territorium. Han kommer oftast att svara på detta genom att storma mot sin “motståndare”, och därigenom kan du locka honom att lämna sina trygga gränser och komma ut i det fria.

Universal Lockpipan används bäst, som visas i videon nedan.

Du hittar produkten här

Lockmedler kan göra skillnaden

Ett sista knep som ibland kan hjälpa till att jaga de lata “juni-bockarna” är lockmedlen/dofter. Vissa av dessa används för att sudda ut din egen doft och andra har en lockande effekt på viltet.

Lockmedel för jakt är lite förbisedda i Europa, men i USA används det av många jägare. Särskilt bågjägare, som behöver vara nära viltet. Amerikaner använder ofta en lukthämmande doft för att spraya under sina stövlar och en syntetisk bockurin för att locka bocken framåt.

Vi har testat flera av våra lockmedler, framför ett åtelkamera, och slutsatsen är att det fungerar ganska bra. Så Har du jagat bocken utan resultat? Då är det faktiskt en ganska bra satsning som kan tippa oddsen till din fördel.

För att avrunda denna guide ska det sägas att du självklart kan bli framgångsrik på bockjakten, med andra taktiker än de vi beskriver här. Det är “bara” några av de erfarenheter vi gjort oss på bockjakt Och taktik vi själva kommer att använda.

Vill du veta mer om att skjuta bockar på våren? Då kan du med fördel läsa den här guiden som kommer in på ämnet: Guide för vårbocksjakt – Avskjutningsplan & Vårbocksjakten – att tänka på

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er roe-deer-gac06e8f58_1920.jpg
header med betalingskort