header med betalingskort

Optifade Camouflage – Blogginlägg

Vad är optifade?

Optifade är ett mycket speciellt kamouflagemönster, utvecklat av W.L Gore, som förmodligen är mest känt för “Gore-TEX”-membranet som finns i mycket jaktutrustning.

Det som gör optifade-kamouflaget så speciellt är att det bygger på djurens syn och uppfattning om världen. Till skillnad från andra märken och mönster som är gjorda ur mänsklig synvinkel.

Vi tar till exempel en titt på “Realtree” och “Mossy Oak”, som är två av de stora spelarna när det kommer till kamouflagemönster (som är en hel bransch i sig). Då kan vi se att deras mönster är gjorda för att spegla något som vi människor uppfattar det. Det kan till exempel vara ett träd, löv, buskar eller vass, varefter mönstret görs väldigt realistiskt. Det är förstås också vettigt, då en jägare ur vår synvinkel kommer att kamoufleras när han använder mönstret i rätt miljö – men är vi nu säkra på att djuren uppfattar världen precis som vi?

Det var frågan folket på W.L Gore ställde sig själva när de skulle göra sitt eget kamouflage. Resultatet blev optifade, som är ett ”kamouflagekoncept” utvecklat utifrån de enskilda viltarternas synpunkter. Utvecklingen gjordes med hjälp av, deras stora styrka av forskare och andra experter på området, för att säkerställa optimal effektivitet.

“The science of nothing”

På grund av ovanstående ser optifaden inte ut som de mer traditionella kamouflagemönstren, och med mänskliga ögon ser den faktiskt inte särskilt “realistisk ut”. Mönstren är mer pixlade att titta på och ser inte riktigt ut som någonting, och det är faktiskt hela idén med det. W.L Gore har gjort mönstren så att jägaren i viltets ögon ser ut som ingenting, snarare än de andra märkena, som försöker få jägaren att se ut som något. Därav deras slogan “The science of nothing”

Optifade finns i en mängd olika mönster som vart och ett är utvecklat för speciella jaktformer. Det finns till exempel en för fjälljakt, jakt i öppen terräng och en för and- och gåsjakt.

I det här inlägget kommer vi att fokusera på “Optifade Marsh”, som har utvecklats speciellt för and- och gåsjakt.

Optifade mönster

Vad är speciellt med Optifade Marsh?

Optifade Waterfowl Marsh är ett specialutvecklat kamouflagemönster som tar hänsyn till hur vilda änder och gäss ser världen under sig.

Mönstret gör dig oigenkännlig i ditt bytes ögon, eftersom det är baserat på änders och gäss visuella förmågor. Istället för ett mönster som får dig att likna din omgivning, som de flesta andra camomönster, får OPTIFADE jägaren att framstå som “ingenting”.

GORE ™ slog sig samman med de bästa biologerna inom djurens visuella funktion och ledande experter inom militär kamouflage för att utveckla ett mönster som inte bara döljer jägaren, utan som faktiskt får honom/henne att försvinna, i djurens ögon, och det verkar som att de lyckas i uppgiften. “Optifade Marsh” finns i alla fall nu hos några av de mest framstående tillverkarna av utrustning för and- och gåsjakt.

Optifade Waterfowl Marsh är speciellt utvecklad för and- och gåsjakt

Hur fungerar det ?

Fåglar är särskilt känsliga för färg och kontinuitet med sin omgivning. Därför är Marsh-mönstret gjort för att förvirra fåglarnas syn. I synnerhet har färgerna manipulerats för att skapa ett stort djup.

And- och gåsjakt sker ofta i en miljö med stora kontraster i ljus och färger. Till exempel kommer ljus från horisonten eller solljus som reflekteras från vattnet att skapa koncentrerade ljusfläckar. För att falla in i den miljön använder “Optifade Marsh” både element som är ljusa i färgen och element som är mörkare i färgen. Det ger ett så naturligt uttryck som möjligt.

Medan de flesta andra mönster är designade, förutsatt att viltet är på marken och tittar på jägaren, då tar “Optifade Marsh” hänsyn till att fåglarna vanligtvis är i rörelse, och även är ovanför jägaren, under inflygningen. Därför är mönstret i “Optifade Marsh” mer vertikalt än kamouflagemönster avsedda för till exempel jakt på klövvilt.

Videon här ger en riktigt bra inblick i tekniken bakom mönstret

Varför använda den på jakt?

Om vi ​​antar att det som sägs om tankarna bakom optifade är sant. Då är det riktigt vettigt att använda kamouflaget för praktisk jakt, då djuren helt enkelt har svårare att upptäcka jägaren. Det är förstås svårt att fråga fåglarna hur de ser på världen och om mönstren faktiskt fungerar, men allt tyder på att det gör det. Produkterna har blivit extremt populära och stora märken som Sitka Gear, och RigÉm Right, har haft stor framgång med att använda mönstren.

Vi har ett stort urval av Gömsler, kläder och väskor i optifade, och har gärna använt det för jakt. Oavsett om det har varit i vassskog efter änder, på fält för duvor, eller på åkrarna för gäss. Så vi tror att det fungerar, och då tyckte vi också att mönstren såg riktigt coola ut.

header med betalingskort