header med betalingskort

Rävjakt Med Lockpipa Och Critter

Många jägare har börjat utöva lockjakt på räv de senaste åren – och det av goda skäl!
Rävjakt med lockpipa är otroligt spännande och intensivt, det är bra viltvård och sist men inte minst kan du förlänga din jaktsäsong rejält!

De flesta jägare som ger sig ut på lockjakt efter räv, använder först och främst ett av de många lockpipor som nu finns för ändamålet. Lockpipan imitera oftast de olika bytesdjurens skrik av ångest – till exempel är ljudet av en skadad hare eller fågel väldigt effektivt och populärt.

Man kan förstås lyckas med rävjakten endast med hjälp av lite bra kamouflage och en lockpipa, men vill man ha ännu mer tur med de listiga rävarna kan det lätt löna sig att använda en Critter.

En Critter imiterar ofta en skadad hare/kanin som vrider sig i smärta och kan bäst beskrivas som en elektroniskt ”rävbulvane”.
Helt enkelt består en critter av en pälsbit, placerad på en elektronisk enhet som kan svänga runt pälsen i luften så att den ser ut som ett skadat byte.

en lyckad rävjakt med critter och lockpipa

Varför använda en Critters för rävjakt?

En Critter är lika mycket en avledningsmanöver som det är en bulvan när det kommer till rävjakt.

Räven kommer vanligtvis alltid närma sig sitt byte upp mot vinden, för att upptäcka eventuell fara och det gäller även lockjakt. Därför har många jägare upplevt att räven blir skrämd av dem innan en chans att skjuta ger sig när de sitter med lockpipan. – Detta problem kan lösas genom att ta med en critter på lockjakt efter räv

Helt enkelt placeras critteren på en taktisk plats dit du vill att räven ska komma för. Det kan till exempel vara ute i det fria och på bra skjutavstånd.

När critteren är placerat går du som jägare i position en bit bort och börjar Locka. Om du har tur att en räv kommer in på ditt lock, kommer den vanligtvis att ha sin uppmärksamhet riktad mot platsen där ljudet kommer från (din plats), men bara tills den ser din critter och tror att det har hittat det “bytet”.

Detta kommer att dra rävens uppmärksamhet bort från dig och på din critter och det är precis den öppning du behöver som jägare. För samtidigt som rävens uppmärksamhet distraheras har du mycket större chans att få ett bra skott utan att räven upptäcker dina rörelser.

Användning av Critters

Det kan vara svårt att säga exakt hur en critter ska placeras i förhållande till jägaren, då det självklart beror på både vind och väder, terräng och jägarens skicklighet.

Vi har dock fått lite erfarenhet av våra egna rävjakter, och gjort en liten lista med råd

  • Placera critteren så att räven kan se det på avstånd, men inte för öppet heller. Bredvid en liten buske, en tot med gräs eller en kulle är bra.
  • Critteren kan med fördel placeras “i vinden” så att du kan placere dig lite ur vindriktningen och undvika att räven upptäcker dig
  • Placera inte din critter för långt ifrån dig. Ljudet från lockpipan får inte verka för långt borta från critteren. Någonstans mellan 25-75 meter är bra
  • Var noga med att locka i riktning mot critteren – på så sätt blir “installationen” mer realistisk
  • När räven närmar sig och upptäcker critteren är det en bra idé att hålla igen med lockpipan. Ju närmare räven kommer desto lättare är det att räkna ut att ljudet inte kommer från samma ställe som critteren.

Med dessa 5 tips i åtanke kommer du säkert att lyckas med din rävjakt. Självklart kommer du också att göra dina egna erfarenheter och förbättra tekniken så att den blir din alldeles egna, men det är bara det häftiga med lockjakt.

Val av Critter

Det finns nu ett stort urval av critters för rävjakt och de är alla olika. Det finns olika storlekar, färger, former och rörelsemönster, men gemensamt för våra critters är att de har testats på praktisk jakt med succes – Därför kan du tryggt välja just den critter som du tycker är coolast.

Nedan har vi listat några av de critters vi tyckte var coolast och skrivit en kort kommentar om var och en av dem

King CritterDenna Critter är också från Lucky Duck och är supercool! Den är byggd i ett tyngre material och kommer med ett stativ av metall. Detta gör den mer tålig mot vind och väder än de andra critters. Lockeffekten är fantastiskt och den lilla pälsbiten syns lätt när den svängs runt på den smidiga “lockdelen” Klicka Klicka här för att se en video av King Critter

Quiver Critter – En riktigt populärt critter från Lucky Duck.
“Quiver critter” är något större än “Lil critter” och är designad som en hare/kanin. Crittern här kan vara riktigt effektiv för rävar på vintern där maten är knapp och på lite längre avstånd då den visar sig mer. Dessutom är den också supereffektiv för kråkjakt. Här behöver det bara sättas upp tillsammans med de vanliga bulvaner för att signalera “att det finns mat här”. Klicka här för att se en video av Quiver Critter

MOJO Fuzzy Critter – Denna critter från MOJO Outdoors är en helt genomtänkt produkt. Det ser jättebra ut, är superrealistiskt och så finns det både en “kropp” av päls och en svans som rör sig väldigt livligt. Allt detta tillsammans ger en väldigt verklighetstrogen lock och en riktigt bra effekt. Fuzzy Critter är dödligt effektiv för jakt på räv! Klicka här för att se en video av MOJO Fuzzy Critter

header med betalingskort