header med betalingskort

Dan Thompsons Lockpipor

Dan Thompsons Lockpipor

I Skandinavien har Dan Thompsons Lockpipor under många år varit jägarnas favorit hjälpmedel för lockjakt på räv. Professionella jägare som svenska Ulf Lindroth och danska Sandor Hestbæk Markus (Vildtrådgivare på Naturstyrelsen) har i mer än 30 år använt sig av Dan Thompsons lockpipor till lockjakt på räv och andra rovdjur.

Ulf Lindroth har till och med producerat en film för flera år sedan med titeln “Lockjakt på räv”, där effekten av Dan Thompsons PC-pipor visas på jakt.

Dan Thompsons lockpipor är otroligt lätta att använda och just därför har de använts i många år på Danmarks Jägareförbundets kurser i lockjakt på räv. Läraren på dessa kurser var Sandor Hestbæk Markus, som delade med sig av sin mångåriga erfarenhet till eleverna. 

I USA är Dan Thompson känd som en legendarisk rovdjursjägare och hans namn är för många jägare därför också synonymt med jakt av hög kvalitet. Man kan på många sätt säga att jakten rann i blodet, för i mycket tidig ålder introducerades han för vargjakt av sin far, som också var en ivrig jägare. Det är uppenbart för alla att jakt var hans stora passion och under en period av sitt liv levde han till och med i vildmarken, där han ägnade sin tid åt att fullända sina färdigheter inom särskilt lockjakt. Det var dessa upplevelser som senare ledde till utvecklingen av de ikoniska Dan Thompson lockpipor som vi alla känner till idag.

Facklan skickas vidare

Dan Thompsons plötsliga död 2011 lämnade familjen med ett akut problem. Vem skulle fortsätta hantverket och varumärket som Dan Thompson hade ägnat sitt liv åt att bygga? Det fanns ingen i familjen som hade en önskan eller förmågor att kunna ta över. Familjen frågade därför John Haslem, som varit i företaget i flera år, om han kunde vara intresserad av att ta över produktionen inom alla områden och på så sätt driva “Dan Thompson Calls” till förmån för kommande generationer av jägare. Han sa ja och fick alla maskiner och prototyper.

Sedan kastade sig John ut i ett äventyr som har varit hans passion sedan dess. Med en solid bas i den lilla verkstaden i staden St. George norr om Las Vegas producerar John Haslem och hans fru Jennette idag ca. 8 000 PC-lockpipor om året på samma maskiner som Dan Thompson lämnat efter sig och som under många år producerat lockpipor av allra högsta kvalitet. Alla piporne är gjorda av det finaste amerikanska lövträet, vilket säkerställer det klara och naturliga ljudet som gör Dan Thompson så populärt.

Dangate och Dan Thompsons möts

Under 2018 deltog Dangate på Shot Show-mässan i Las Vegas och i det sammanhanget hade vi kommit överens om att träffa John Haslem för att lägga en ny order till våra kunder i Danmark och Sverige. På många sätt var detta ett minnesvärt möte eftersom det ledde till att John och Jennette valde Dangate som exklusiv distributör av Dan Thompson Calls till hela den europeiska marknaden. Vi är otroligt stolta över detta avtal och vi är glada över det förtroende som John och Jennette har visat Dangate.

b.tv. John Haslem – b.mf. Henrik Thomassen – b.th. Søren Bo Andersen
f.tv. Jennette Haslem – f.th. Tina Hvidberg Andersen

I januari 2020 hade vi nöjet att besöka John och Jennette i St.George där vi med egna ögon såg och upplevde hur unik en produktion är, som ligger till grund för varje enskilt PC-lockpipa som produceras. John visade produktionen från start till slutt, från rundstock till lockpipa, redo för lackering. Vi fick också starta CNC-maskinen själva och slipa vårt alldeles egna Dan Thompson lockpipa.

Från rundstav till lockpipor

 • Trädet skärs i stavar.
 • Stavarna görs sedan till rundstavar.
 • rundstaverne skärs i mindre bitar.
 • bitarna roteras sedan och fräs på en gammal CNC-fräs, efter ett noggrant kodat program beroende på modellen av lockpipan
 • Lockpipor borras ut.
 • Lockpipor slipas, vilket framhäver åren i träet.
 • Reed pressas manuellt med ett t-stycke av stål.
 • Varje lockpipa kvalitetskontrolleras i förhållande till dess utseende och form.
 • Lockpipor går nu till en partner som ser till att de får en beläggning i kamouflagefinish eller en högblank lack.
 • När de kommer tillbaka är varje lockpipa handinställd och justerad av John Haslem för att säkerställa det perfekta ljudet och lockeffekten.
 • Jennette sätter äntligen på klistermärken, och packar lockpipan för frakt till jägare runt om i världen.

Ett minne från mötet

John och Jennette hade en låda med lockpipor, som hade sorterats ut på grund av för stora kvistar eller till och med patronrester i virket, som hade dykt upp under tillverkningen. Vi hade möjlighet att välja några av dessa lockpipor att ta med hem som en påminnelse om en fantastisk dag. Extraordinärt blev vi också hembjudna i privat regi, där vi såg Johns heligaste hemmakontor med Dan Thompson lockpipor redo för frakt, prototyper, merchandise och de lösa reeds som utgör en stor del av hemligheten bakom det unika ljudet.

Vi är stolta och väldigt ödmjuka när John och Jennette berättar att avtalet med Dangate är det bästa de någonsin gjort, rent arbetsmässigt. Det förbinder oss varje dag att leva upp till deras förtroende och historien bakom namnet Dan Thompson Calls.

header med betalingskort