header med betalingskort

Åtel för vildsvinsjakt

Är du en av de många svenska jägare som jagar vildsvin? Då kan du med fördel läsa här. Vi har skrivit en guide som beskriver hur man bäst skapar en åtel för vildsvin.

Guiden är skriven utifrån våra egna erfarenheter från jakt i Sverige, där vi genom åren fått många bra tips från grannjägare, och andra som om någon har bra koll på ämnet.

Hitta rätt plats för åtlen

När du ska göra en utfodringsplats kan det lätt löna sig att göra några funderingar kring placeringen av den innan du sätter igång. Det är till exempel trevligt att veta lite om hur grisarna rör sig i området, hur det blåser oftast osv.

Här har vi gjort en liten “to-do-list” som du kan gå igenom om du funderar på att göra en utfodringsplats.

  • Finns det grisar i området? Spendera en dag eller två på att leta efter tecken på vildsvin i det område du vill ha ditt utfodringsområde. Det är mycket lättare att få in grisar på platsen om den placeras på en plats där de naturligt tycker om att vara och känner sig trygga. Om du hitta en plats med fotspår, skit och jord som har plöjts upp . Ja då vet du att det finns grisar i området.
  • Placering av tornet. När du har en idé om var åtelplatsen ska stå ska du bara titta 360 grader runt. Lägg märke till om det finns en plats att sätta Tornet eller vakkojan. Tornet ska placeras så att du kan sitta och observera utfodringsplatsen utan att upptäckas. Avståndet ska inte vara för stort och du ska ha ett fritt skott. Vi rekommenderar att du placerar stegen ca 30-70 meter från utfodringsplatsen, gärna så att du har tät plantering som bakgrund. Det är också viktigt att ha bra vind, både när man sitter i tornet och på vägen dit. Därför bör du kontrollera var vinden oftast kommer ifrån, och placera tornet därefter.
  • Välj ett lugnt område. Vildsvin är enormt skygga djur och därför ska de känna sig så trygga som möjligt, vid utfodringsplatsen. Så det är en bra idé att placera utfodringsplatsen en bit från hus, vägar och andra platser där människor rör sig mycket.
  • Är det lätt att ta sig till åtlen? Vi vet av egen erfarenhet att ju lättare det är att mata, desto bättre är vi på att få det gjort. Det ska även vara enkelt att ta sig till och från åteln för att kunna smyga utan bli upptäckt, men även för att ta reda på det skjutna vildsvinet.

Nu när du hittat ett bra läge för din åtelplats kan du börja med att smörja in en trädstam i boktjära och hänga upp en åtelkamera. Om det inom några veckor finns vildsvin vid tjäran, då kan du lugnt ställa in din foderspridare. Om det däremot inte händer något så kan man fundera på om man ska hitta en annan plats. Tänk dock på att ha tålamod eftersom det kan ta lite tid innan grisarna vågar at använda sig av tjäran.

Utrustning för en åtel

Det finns ingen faktalista för hur en åtel ska byggas upp, men många av de platser vi har jagat är uppbyggda på liknande sätt och det är denn receptet du får här

Fodertunna med spridare

En fodertunna med automatisk foderspridare är ett måste. På så sätt kan du styra när du ska mata och hur mycket foder som ska spridas. När det finns grisar på platsen är det mycket viktigt att fodertunnan inte går tom. Om det gör det är grisarna snabbt borta och man måste starta upp platsen igen. Därför är en fodertunna av en viss storlek en riktigt bra idé. Observera att du inte ska ge grisarna stora mängder foder, bara ge dem ett litet mellanmål. Detta gör att de besöker åtlen regelbundet. Fodertunnan kan placeras på 3 ben eller hängas i ett träd om möjligt, så länge den är placerad på höjden. Se till exempel detta kompletta foderset – Här kommer du igång billigt

Åtelkamera

Många vildsvinsjägare väljer att hänga upp en åtelkamera vid sin Åtelplats. På så sätt kan du hålla koll på när det är grisar på platsen och planera jakten därefter. En åtelkamera ger också möjlighet att i förväg få ett intryck av vilka djur som kommer till platsen, och därigenom göra en mer selektiv avskjutning. Vi rekommenderar en åtelkamera som kan skicka bilder via antingen sms, mail eller en app och som dessutom håller ström länge. Det kan vara den här Bolyguarden eller den här Spypoint

Aktivitetstunna

En aktivitetstunna är en typ av fodertunna som vildsvinen ska rulla runt med innan det kommer ut foder, lite som man känner det från hundleksaker. Detta är ingen nödvändighet på en åtel, men vill man ha vildsvinen kvar på platsen lite längre är det en bra idé. Vildsvinen använder gärna aktivitetstunnor som leksaker och lägger ofta mycket tid på det. Detta ger bättre möjlighet att få ut rätt gris och få chans att skjuta innan dem lämnar åtlen.

Lockmedel

Lockmedel kan höja potentialen för en åtelplats mycket, för en billig peng. Det “äldsta” och mest använda lockmedel för vildsvin är ren boktjära. Grisarna gnider sig mot tjäran för att hålla pälsen fri från insekter mm. och galtarna kan även gnugga tänderna på trädstammar som tjärats väl. Därför söker de naturligt efter doften av boktjära. Se därför till att tjära trädstammar och stubba väl runt åtlen – det kommer grisarna att älska.

Det finns också en myriad av andra lockmedler för vildsvin. Dessa är ofta utvecklat för att ha en snabb och kraftfull effekt och många av dem kan lockar till sig grisar samma kväll som det sprids ut

Ljus på åtlen

Om du inte har nattkikare kan det vara lämpligt att sätta upp lampor på platsen. Grisarna dyker sällan upp, samtidigt som det är ljust nog att jaga med en vanlig kikare. En automatisk lampa med grönt ljus är en billig och bra lösning. Den slås på när grisarna passerar sensorn och därmed vänder de sig till den kontinuerligt. Dessutom är vildsvin inte så blyga för grönt ljus. Ta en titt på vår “moonshine lampa” för detta ändamål.

Foder för vildsvin

Vildsvin är praktiskt taget allätare och du kan därför utfodra i stort sett allt du har till hands eller vad ekonomin tillåter. Det vanligaste är majs som vildsvinen är helt galen i, men majs kan vara dyrt och det finns många billigare saker som fungerar nästan lika bra. Många foder till exempel även med vete eller ärtor, som är billigare och faktiskt kan en blandning av de olika sakerna vara supereffektiva.

Har du lätt tillgång till morötter, potatis och liknande går det även bra att använda dett på din åtel. Tänk dock på att rådjur inte ska ha för mycket av det slaget innan magen är trasig. Har du mycket rådjur i terrängen, var då lite försiktig med det, då de så klart kommer också kommer använda åtlen.

Vill du göra vildsvinen en tjänst? Då kan du även använda ett tillskott av olika salter, mineraler och socker. Vi använder Buck Expert foderprodukter, som är utvecklade för det europeiska vildsvinet. Här får du både salter, mineraler och sockergranulat, färdiga att blanda i fodret. Vildsvinen älskar det.

Hur vi matar

Med en automatisk foderspridare kan du ställa in utfodringstiden och styra hur länge spridaren ska gå varje gång. På våra egna åtel ställer vi in ​​spridaren att gå 8-10 sekunder ca en timme efter solnedgången och sedan eventuellt 5 sekunder senare på natten/morgonen. Beroende på hur långa nätterna är. Tanken bakom denna modell är att vildsvinen blir aktiva direkt efter solnedgången och kommer att söka sig till åtlen som ett av de första stoppen på sin nattliga rutt. Här hittar de ett litet mellanmål, äter det och söker vidare. Detta ger tillräckligt med tid att skjuta en gris om du är på plats i tornet, och kostar inte mycket foder.

Om du ställer in spridaren att köra igen senare på natten kan du lära grisarna att ta sig förbi åtlen, ännu en gång, på väg hem från sitt nattliga födosök. Det kan också ge flera olika grupper av vildsvin på platsen om du har tur. Vildsvinen är smarta och kommer snart att lära sig vilka tider maten är serverad. 

Var noga med att inte använda för mycket foder på en gång. För om grisarna äter sig mätta kan de lätt hålla sig borta från din åtel några dagar efter.

Till sist vill vi säga lycka till med din åtel och med vildsvinsjakten – Från hela Dangate.

PS. Vill du veta mer om nattoptik, för din vildsvinsjakt? Se sedan den här guiden om ämnet “Natkikkare för jakt”

header med betalingskort