Gåsjakt erbjuder massor av fantastiska upplevelser i naturen med bra jaktkompisar och innehåller samtidigt allt du som jägare kan önska dig av utmaningar och handling.
Skriven av Klaus Nymark Nielsen
Jakten på gäss är jakt i en liga helt av sig själv och en brinnande passion för många jägare. Det finns också de som gör det enklare och bara vill sitta i ett vindskydd eller ett dike och skjuta en enda gås eller två på vingen en gång i taget.
Men gässen är många som aldrig tidigare och fler jägare än någonsin har nu möjlighet att skjuta på deras territorier. Vissa jägare har jagat gås i många år och har lång erfarenhet, medan andra måste starta ett helt nytt kapitel i sitt jaktliv. Här är en guide till gåsjakt baserat på de erfarenheter jag har gjort med gåsjakt under de senaste 30 åren. Ett varmt välkomnande till dig som ska komma igång. Skrapa bara och kom ihåg att uthållighet lönar sig.
Gåsjakt kan vara hårt arbete, och du får i allmänhet betalt som du är skyldig! Om du har gjort ditt jobb bra kommer du oftast också att belönas. Man kan inte säga att det finns någon metod som är mer rätt än andra så länge man gör allt man kan för att undviker skadat vilt. Man kan göra mycket för att optimera sina chanser för en framgångsrik jakt genom att skaffa sig gedigen kunskap inom området. I den här artikeln får du lite av den hjälpen.
Jakt atmosfären
Den lilla flocken av grågäss vänder sig om och går upp för vinden för tredje gången. Våra gömslen är undanstoppade i de höga vetestubbarna och framför oss och mellan oss står en större flock blandade skal och full body gås. De rör sig lätt i vinden och ser ut som en flock förorenande och vilande fåglar på ett stubfält. Gässen pratar och jag lyssnar noga på deras ljud och talar med få avvikelser genomgående samma språk i mitt gås lockpipa. Jag studerar reaktion och anpassar min kallelse därefter. De stora fåglarna vänder och går ner i höjd och är nu samtidigt på väg rakt mot zonen i bulvan formationen, där vi har gjort en stor inflygnings- och landningsplats tidigt på morgonen. Det noggrant utvalda området i vår inställning, som vi vill att fåglarna ska styra mot och förbereda för landning över, och som kommer att ge oss 4, glada jägare den mest optimala möjligheten att leverera en dödsskott gäss på en kort och sund skjutbana. Nu är gässen så nära att vi tydligt kan se hur de vänder huvudet från sida till sida för att ta reda på om det är säkert att gå ner.
I gömslen håller vi andan, adrenalinet pumpar runt venerna och spänningen är nästan omänsklig. Alla är 100% procent fokuserade på att ligga helt stilla, och sanningens ögonblick är bara delad sekund borta. Då går det fel ändå! Eftersom gässen är 30 meter bort känner den främre gåsen att något är fel och avger ett skrik av ångest. I nästa nu hör vi en hel kör av detta karakteristiska ljud från de flydande gässen och samtidigt det lika karakteristiska ljudet av gässens yttre svängfjädrar när de drar bakåt och bort. När gässen har försvunnit kommer vi upp i sittande ställning, andas ut, ler bredt mot varandra, släpper ut och går ut framför vår setup för att ta reda på vad som fick gässen att lämna platsen.
Utrustning för Gåsjakt
Ett bra råd är att köpa de bästa redskapen du har råd med. Kvalitet och pris följs i detta sammanhang som en allmän regel.
Kom ihåg att Rom inte byggdes på en dag! Köp till exempel 6 goda och vellignande gås bulvaner snarare än 12 av tvivelaktig kvalitet. De goda bulvaner håller helt enkelt bättre och längre och kommer att bli ett mycket större nöje att hantera och jaga med. På rätt dagar kommer du enkelt att kunna skjuta gäss för billigare bulvaner, men på de svåra dagarna kommer de verklighetstrogna, välbearbetade bulvaner att göra skillnad. Köp lite i taget eller gå flera tillsammans om du vill jaga med en större installation och betrakta det som en investering.
Ligg gömslen
Ett av de bästa jakt köpen som jag någonsin har gjort var när jag köpte min första gömslen för 15 år sedan. Ett transportabelt, lätt och lågt ligggömsel som du ligger i och helt täcks av. Ett gömslen som du kan vika upp och ta med dig, plats där jakten ska äga rum och kamouflera med den vegetation som förekommer på platsen, så att den helt smälter in i omgivningen. Det finns olika typer av liggömslen. En typ har en aluminiumram för större delen av skjulet och fjäder påverkade dörrar som dyker upp när du kommer upp i sittande ställning. Dessa gömslen är rymliga och bekväma att ligga i. Du kan antagligen ha din hund i ett sådant gömslen antingen bredvid dig eller bakom ryggstödet. Geväret är nere i skjulet och du kan ha ena handen i pistolgreppet på ditt gevär medan du använder lockpipor med den andra. Det har en fin utsikt och den enda nackdelen är att de är lite större och därmed lite svårare att kamouflera helt i terrängen.
Den andra typen är utformad som en slags väska och har en skärm i huvudänden, som du kan öppna med en arm när gässen är på fältet. Geväret ligger bredvid gömslen. Hunden måste hållas i ett separat skjul, men å andra sidan är dessa gömslen låga, fyller ingenting och är lätta att försvinna även i mycket låg eller nästan ingen vegetation. Jag har gillat mina gömslen för jakt på andra arter. Till exempel är de oöverträffade för kråkjakt. Kråken är, som en grågås, en väldigt vaken och blyg fågel, men i en gömslen kan man få den ganska nära. Gömslen skyddar dig från väder och vind och det kan vara trevligt vid jakt i regn och snö. Det är en bra idé att köpa en vit snötäcke till ditt liggömsle om det finns snö eller om du jagar med svanar i din installation.
Man kan fin skjuta gäss utan en gömslen. Beroende på platsens möjligheter kan man välja att bara gömma sig med platsens naturliga vegetation. Om det finns ett dike mitt på fältet eller om det finns strimmor eller högar med halm kan du enkelt gömma dig effektivt där. Men man måste vara mycket försiktig med att bli gömd, och man får inte på något sätt avvika från resten av terrängen. Om du inte täcks tillräckligt bra upptäcker gässen det omedelbart och om de första flockarna slår af, måste du titta på vad som är fel och fixa det.
Bulvaner
Köp lockgäss som du känner dig bekväm med att jaga med och som du litar på. Köp bulvaner som liknar vad de ska och som du själv är övertygad om kan göra jobbet. Om du bara köper en art av lockgäss, köp grågås, eftersom alla andra jaktbara gåsarter också kan skjutas för dem. Köp UV-skyddade bulvaner om du tror på den typen. Köp lockgäss med besättningen om du tycker att det är viktigt och vet att besättningen kan vara något ömtålig och att det finns extra arbete att ta hand om den. Jag kastade alltid mina flockade gäss i en plastavfallspås innan jag packade dem i min väska. Det finns en skillnad i flockens kvalitet, så se till att den är i ordning innan du köper. Många bryr sig inte om att spendera tid på att behandla sina bulvaner som “kungligt porslin”. Istället köper de flockande fåglar utan flockar, som idag finns i en riktigt solid kvalitet.
De tål några stötar, kan packas direkt i påsen och är också UV-skyddade. Köp gärna en bra blandning av skal som ser ut som gäss som ligger och fullgås som representerar stående, aktiva gäss. Ju mer olika kropps- och huvudpositioner du har i besättningen, desto närmare kommer du något som liknar en levande gås. De flesta nyare lockgäss är gjorda så att de kan röra sig i vinden. Rörelse i bulvaner är väldigt viktigt och gör skillnad i fråga om gässen ser flocken och reagerar positivt eller om de bara flyger förbi. På dagar med rätt vindförhållanden (3-10 m/s) kan det vara mycket effektivt att blanda exempelvis Sillosocks (vindkuddar) i flocken. På vindlösa dagar är det en bra idé att ha en gåsflagga som hjälper dig att uppmärksamma rätt tider. I de områden där gässen foder tillsammans med de många svanar som anländer till DK i början av november använder jag alltid så många lock svanar som möjligt. Svanarna är en fantastisk blickfångare samtidigt som gässen likställs med fred och mat. Dessutom är det enkelt att blanda sina gömslen med vita snötäcken i en flock lockfåglar med många svanar.
Lockpipor
Det kan vara mycket effektivt och avgörande att anropa och kommunicera med gässen under jakten. Det finns nu många olika lockpipor på marknaden. Det finns gås lockpipor som är lätta att använda, som du bara måste blåsa in och som du kan göra olika gåsljud med genom att variera luftvolymen, som du blåser in i den. Dessa lockpipor låter vanligtvis inte så högt och når inte så långt i ljudet. Det kan vara riktigt bra att börja med ett sådant lockpipa. Andra lockpipor kräver mer övning. Detta gäller för shortreed gås pipa, där du måste kunna göra “mottryck/backpressure” för att göra rätt ljud. I utbyte mot mycket övningstid får du ett verktyg som kan göra mycket finess och nå riktigt långt även på blåsiga dagar. På Youtube kan du hitta mycket hjälp för att komma igång med at använda lockpipan på rätt vis. De olika gås arterna pratar annorlunda och det är viktigt att du har en djupgående kunskap om hur de kommunicerar. Du kan hitta video- och ljudklipp online med gässens ljud. Du måste ha lockpipor till varenda en av gåsarterna du jagar. Du kan med fördel köpa en flätad lanyard för dina lockpipor. Då kan du ha dem runt halsen redo att användas och du har en samling på dem.
Numera kommer de flesta bulvaner med väska där det finns plats för varje gås. Om väskor inte ingår finns det många hållbara och funktionella sådana på marknaden som är värda att titta på. Det är en bra investering eftersom väskorna skyddar dina bulvaner och gör dem lätta att transportera och lagra. Se till att väskorna är gjorda av solida material och har ett väl vadderat band som gör dem hållbara att bära när du går långt. Om du har ditt hagelgevär kära, är det en bra idé att ha ett solid fodral som kan ta de knobene som ditt vapen oundvikligen kommer på väg till och från jakt. En sista rekommenderbar sak i denna kategori är en av de smarta “allt i ett” väskorna, som är praktiska för transport och förvaring av patroner, chokes,, separat rengöringsstav, lockpipor, extra handskar, kaffe, lunchpaket och vad som helst är nästan oundgängligt, när man är på gåsjakt. Pengar som spenderas på en sådan väska delas inte förgäves ut.
Gässen är vårt flygande storvilt, och de är otroligt kraftfulla. Det är helt enkelt värdelöst att försöka skjuta ner dem på längre avstånd än de 25 meter som rekommenderas av Naturstyrelsen. Vi måste kunna möta oss själva och resten av befolkningen när vi säger att vi bedriver vår gåsjakt etiskt korrekt och ansvarsfullt. Jag borde avstå från att hålla en längre moralisk predikan, men helt enkelt uppmuntra att låta gässen flyga om de inte är på rätt avstånd I dag finns där ingen som dör om de låter en gås flyga. Tvärtom, jag har stor respekt för jägarna som kan hålla pekfingret stilla när chansen inte är optimal. Oavsett om du väljer en s/s, en o/u, ett pumpgun eller en halvautomatisk för jobbet är sekundärt, så länge du skjuter bra med det och har gjort en ansträngning att hitta en patron som ger en bra skott. Gå gärna med några vänner, köp några olika lådor med patroner och gör en rolig dag där du testar att skjuta dina vapen. Hitta kombinationen av smal borrning och patron som ger bästa täckning. Avstånd, hastighet och hagelstorlek är de tre faktorer som avgör om gåsen dödas direkt. Använd den patron som är snabbast (475 m/s eller mer) med en så stor mängd av det största haglet (storlek 1, 2 eller för nödsituation 3) som du kan hitta, vilket ger en förnuftig skott och som på samma sätt är säkert att använda i bara dit gevär. Om du vill ladda snabbt och bekvämt från en liggande position kan det finnas en liten fördel i en halvautomatisk / pumpgun, eftersom dessa typer av hagelgevär naturligtvis inte behöver brytas. I gengäld måste du sedan hämta patroner runt på jorden efter dig eftersom de slängs slumpmässigt ut till sidan.
Kläder
Som för alla andra jakter måste din klädsel naturligtvis anpassas till vind och väder. Kläder med en bra membran är att föredra, så att svett och kondens kan komma bort från kroppen och samtidigt kommer inget vatten in från utsidan.
När du jagar i översvämmade fält eller sitter i ett dike kan det vara bra med några vadarbyxa. Kamouflagekläder som passar in i terrängen är oumbärliga om du inte använder gömslen. Ansiktsmask och handskar är alltid nödvändiga eftersom ansikte och händer lyser upp och skrämmer gässen.
Hur närmar jag mig jakten?
Innan jaktsäsongen måste du träna med dina lockpipor och det är en bra idé träna din hund att uppträda lugnt i det gömsel du använder, oavsett om det är ett liggande gömsel eller om du använder naturligt gömslen. Vissa gömslen är så stora att du enkelt kan ha din hund med dig. Andra har en speciell gömsel med endast för hunden. Det är bra att ha en neoprenväst till din hund så att den inte senare får artrit och andra skador från att bli våt och kall.
Håll ögonen på gässen innan jaktsäsongen. Ta reda på var de vilar, var de söker mat, vilken dräväg de väljer mellan de två platserna och när de flyger.
När jaktsäsongen har börjat är det på väg att komma igång om gässen sitter på din terräng. När du jagar dem där de söker mat, har du det allra bästa tillfället för en givande och händelserik resa. Lämna gärna dagen efter din observation, om du har möjlighet och det finns många gäss som sitter. Om det finns få gäss kan det vara en fördel att vänta lite om du ser gässen redan den första dagen de började använda fältet. Kanske kommer fler gäss att lockas till, men omvänt bör du inte vänta för länge. Min erfarenhet är att gässen går till samma plats i 4 till 5 dagar innan de flyttar. Om de har ätit upp eller är rädda därifrån kommer de naturligtvis att försvinna tidigare. Om de har mat och ro kan de stanna där längre eller kanske komma tillbaka efter dagar frånvaro.
Om du jagar längs fåglarnas vandringsväg kan det kräva mer knog fett i form av större uppsättning och intensivare anrop, för att få fåglarna att avvika från sin destination, men detta kan ofta göras. Det är oftast lättast att få ner gässen mitt i ett stort, öppet fält. Det är här fåglarna brukar landa, och sedan rör sig de runt fältet efter var maten finns efteråt. Du placerar dig alltid så att du har vinden i ryggen eftersom fåglarna utan undantag kommer in för att landa mot vinden.
För att få en känsla för hur bulvanerna ska ställas in är det en bra idé att observera gässen som står runt i åkrarna. Ofta ser du att det inte finns så mycket system i flockarna, att de olika arterna av gäss på vissa ställen blandas mycket bra och att de svanar som kommer i början av november också går med dem. Jag har ofta sett grågäss, bläsgäss, pinkfoot gäss, kanada gäss och vitkindad gås gå ihop med svanar i en stor röra i ett och samma fält.
Det är dock ganska säkert att gässen kommer fram artär efter artär på morgonen. Om svanarna är där, är det de som kommer först i fältet sedan kommer grågäss, bläsgäss och pinkfoot gäss och sedan följer kanadagässen. Jag tycker att det fungerar bäst att gruppera bulvanerna ungefär efter art om jag planerar att skjuta flera arter på samma jakt. Jag kan dock sätta ett par grå gäss eller tre mellan kanadagässen på flera ställen och vice versa. Det ger ett ganska realistiskt uttryck.
Jag gillar att göra en stor, bred och öppen U-form eller en stor W-form, där jag har mina kanadagäss i mitten tillsammans med mina svanar, som för det mesta dras hela vägen ner till U-formens botten eller till tipsen på W.
På båda sidor kan jag ha flockar av grågäss. Det är viktigt att det finns ett stort öppet område framför U-formen eller två stora öppna områden mellan benen i den breda W som fåglarna kan landa i.
Jag gillar att sätta mina bulvaner i mindre familj flockar. Fåglarna i familjen flocken måste vara ganska nära. Två tillsammans, en ensam och tre, fyra andra tillsammans lite borta. Jag har mellan tre och sex meter mellan dessa familje flockar och en fem, sex familje flockar bildar tillsammans, till exempel en sida av fläkten eller W. Den andra sidan och mitten av formationen bildas av ett liknande antal bulvaner uppradade på samma sätt.
Sillosocks blandas ibland in i installationen för att ge rörelse. Skal och helkropps gäss blandas för att ge intryck av både vilande och aktiva fåglar. Självklart använder du det antal bulvaner du har tillgängligt, och om du endast har grågås bulvaner, kan de, som tidigare nämnts, också användas för att jaga de andra gås arterna.
Pröva alls att göra något annorlunda än alla andra. Locka minimalt, använd flapper, använd din fantasi. Det kan ge positiva överraskningar. När det gäller att sätta upp bulvanerna är ovanstående endast en guide och på många sätt en generalisering. Du kan ta det som utgångspunkt, och när du sedan upplever att gässen inte kommer att leka med det, ändra det. Ställ in annorlunda och försök med det, med de erfarenheter du har gjort bakom dig. Om du har gjort din installation i det öppna fältet kan du med fördel placera skjularna längst ner på U-formen eller runt de två spetsarna i W. Bulvanerna får gjärna stå hela vägen upp längs gömslen, eftersom de hjälper till att dra uppmärksamhet från gömslet. Se till att det inte finns några skuggor någonstans associerade med dina gömsle. Se till att placera gömsle så att människor får bästa möjliga chans till bra skott. Din rörelsefrihet är begränsad om du sitter på skinkorna i en ligggömsel. En högerhänt skjutare kan inte komma mycket långt till höger och tvärtom för vänsterhänta skyttar. Prova innan det är allvarligt! Det är tråkigt att inte kunna skjuta eftersom du har vänt spetsen på din gömsle på fel sätt i förhållande till gässens tillvägagångssätt mot bulvanerna.
Jag föredrar gåsjakt med bara en enda partner. 3 fungerar också och för mig är 4-5 deltagare det maximala antalet, för alla måste kunna leverera bra och säkra skott innan gässena är utanför skjutområdet. Det är bra att ha en erfaren gåsjägare som ger en hörbar signal för skott när precis rätt ögonblick är inne. Vi skjuter gässen när de är 15 till 20 meter bort, börjar sträcka ut ben och fötter för landning och börjar arbeta bakåt med vingarna för att sakta ner. Gås är sårbar och har stora svårigheter att komma upp i vinden. Det är viktigt att hålla ett öga på gässen så att de får hagel i huvud och nacke. En kanadagås kan fortsätta i flera kilometer. Gäss flyger snabbare än du tror och är vanligtvis också längre bort än du förväntar dig. Det är en bra idé att ha steget ett avstånd på 25 meter från din gömsle och ut till den yttre bulvan på varje vinge. När fåglarna har passerat de två yttersta bulvaner på väg in i bulvanerna, vet du att de är på rätt hold.
Om du använder en ATV och släpvagn eller fyrhjulsdrivet fordon för att transportera din utrustning, kör inte de sista hundra metrarna till skjutplatsen. Trampa också så lite som möjligt när du ställer in bulvaner och gömsle. Att köra och gå i ett vått eller snötäckt fält, kan få gjässena til at flyga iväg innan de har kommit in i rätt håll
Använd dina lockpipor i förhållande till hur gässen svarar. Se mycket mer om detta i dessa instruktionsvideor (Notera! Videorna är på danska)
Väder och vind:
Hög himmel, sol och lugna vindar är inte särskilt bra förutsättningar för en givande gåsjakt. Gässen flyger ofta högt under dessa förhållanden och kan vara ganska svåra att lura. Om du är envis och skicklig nog är ingenting omöjligt. Molnigt, grått väder med lite vatten i luften och en stadig till stark vind är mycket bättre jaktväder. Snö, sluddar och snötäckta fält kan vara riktigt bra.
Efter jakten
Om vi har haft tur att skjuta ett antal fåglar gör vi alltid en trevlig parade efter jakten. Dels för att hedra gäsene och dels för att ta några bilder som vi kan glädja oss över och som kan ge tillbaka goda minnen senare i livet. Hemma bedöms hur fåglarna ska användas. De minsta och yngsta gässen plockas gärna eftersom de passar bra för långvarig rostning i ugnen. Antingen plockas hela gåsen eller bröstplattan plockas och skärs fri för en fin stek på benen. Om du skjuter många gäss varje säsong kan det löna sig att investera i en plockmaskin eller vara i linje med någon som kan konsten att plocka gäss. Det finns en torr plockningsmaskin som kan hantera gäss, och annars måste fåglarna skållas i en gryta eller annat innan de plockas. Det är något som kräver lite utrymme och lite erfarenhet, och få människor har möjlighet till sådan hantering av gässen.
Att plocka gäss är lättast samma dag som de skjuts. Du kan enkelt torka gäss för hand, men fjädrarna är ganska täta och i början kan det vara svårt. Jag börjar med att ta alla stora fjädrar (svans, inre vingfjädrar ut till första fogen och de stora täckena på gåsens sidor) sedan plockar jag nacken fri, fortsätter ner runt båda vingarna, ner längs båda sidor och tar sedan bröstet och ryggen till slut med rumpan.
Ta tag i lite fjädrar med dun hela vägen ner på huden mellan tummen och pekfingret och ryck så snabbt och hårt ner. Sedan går det. Jag skär igenom huden på vingroten, vrider insidan av huden med fjädrar bakåt ut till den första vingfogen och skär av vingen här. De sista hårstrån och dun resterna kan brännas bort med en gasbrännare eller över en alkohol flamma. Benen är avskurna vid knäleden och nacken skärs över en bit uppåt. Sedan görs ett snitt i halsen och luften och matstrupen släpps grundligt. Därefter skärs huden igenom i ett rakt snitt i buken strax under bröstbenet och ner runt avloppet. Därefter kan tarmen, tarmarna, hjärtat, lungorna och levern avlägsnas medan de fortfarande är fästa vid den frisatta luften och matstrupen. Det kan vara svårt att få ut allt på en gång, men då måste du bara gå till “motorrummet” efter en extra tid och ta bort eventuella rester i slutet.
Av stora och äldre fåglar används bröst och eventuellt lår för kall rök, kryddad korv och kuber för grytor. Ett litet snitt görs i bröstets hud, varefter det lutas åt sidan. Med en skarp, flexibel kniv, skär ner längs bröstbenet som följs ut åt sidan. Toppen skärs ut längs med stödbenet och bröstet skärs av där det fäster på vingen. Huden kan lutas ner över låren, som sedan kan släppas med eller utan över låret. Skär i fogar så att du inte skadar köttet. Du kan också, om du vill göra spruckna gäss, skala en hel gås. Var försiktig med skjutspelet och skjut inte mer gäss än du kan ordna och använda om du inte har för köpare för fåglarna. Det finns några handlare som fortfarande accepterar ankor och gäss, men priset är inte högt. Lyckligtvis finns det också platser som kan välja, ordna och dammsuga ditt spel åt dig om du inte har möjlighet att göra det själv.
Om du har jagat i regn eller snö och kommit hem med våta, flockade bulvaner, är det viktigt att du torkar dem innan de läggs ut för förvaring. Mitt tvättstuga har ofta fyllts med bulvaner som har fått torka efter avslutad, våt jakt. Men för det mesta har jag haft dem att stå ute och torka i sol och vind när det har blivit torrt väder igen. När både gäss och påsar är torra kan utrustningen packas upp och läggas bort. Gömslen är ofta både våta och smutsiga från lera,jord och kamouflage efter jakten. Jag rengör dem inuti med en våt trasa eller med vattenslangen om de är mycket smutsiga och sätter sedan upp dem för att torka. Utanför gillar de en promenad med en kvast när lera och smuts har torkat in. Gömslen drar nytta av ett smutslager för att ta den värsta reflektionen i materialet de är gjorda av.
Postskriptum
Det kan vara en fantastisk upplevelse att skjuta många gäss när allt klappar. Om bonden får sina grödor förstörda av gäss kan det vara nödvändigt att gå ännu hårt för fåglarna. Vi måste hjälpa våra markägare när de behöver det. Om häckningssäsongen har varit bra finns det ett stort överskott att skörda, och du kan med gott samvete skjuta gässen som du kan hantera, använda och sälja.
Huruvida en gåsjakt har varit en oförglömlig och superspännande upplevelse behöver inte nödvändigtvis återspeglas i en stor återkomst. Några av de jagar som jag personligen minns bäst är de där jag kan komma ihåg varje enskild chans. Andra stunder som inte går i glömska är situationer där allt gick upp i en högre enhet och tre män sköt de 6 gäss som kom in på styva vingar 3 meter över marken. Sådana intensiva upplevelser och glädjen att njuta av dem med goda vänner är för mig en stor del av väsen i gåsjakt.
Gåsjakt kan vara en utmaning! Gåsjakt kan också vara lätt! Gåsjakt är vad DU gör det!