header med betalingskort

Apportering är viktigt

När du skaffar en valp, som med tiden ska bli en jakthund, är det många saker som behöver tränas. En av de viktigaste är att hunden måste tränas för att apportera vilt.

Därför har vi gjort den här guiden som tar dig igenom några grundtankar och grundläggande apporteringsövningar. Guiden är avsedd för den tidiga träningen av valpar, som ofta sker i eller runt hemmet. Denna träning är mycket viktig, eftersom den hjälper till att forma hundens beteende och handlingar i framtiden.

Vi önskar dig god läsning och lycka till med din nya valp.

Träningen börjar som en lek

Apporteringsträning kan i princip påbörjas så fort valpen har kommit tillrätta i sitt nya hem. Det är dock viktigt att komma ihåg att träning med så unga hundar alltid ska ske som en lek. När valpen tappar intresset för leken ska det stoppas tills valpen är motiverad igen.

Innan du börjar leken med valpen är det viktigt att komma ihåg att jakthundar är uppfödda utifrån deras rasspecifika instinkter. Specifikt betyder detta att jakthundar har fötts upp utifrån deras medfödda instinkt att jaga bytet och ta hem det till grottan. Denna medfödda instinkt behöver du stimulera i din träning.

Regler och grundläggande idéer til apportering

Det finns många saker som valpen behöver vända sig till i sitt nya hem, men redan när den kommer in genom dörren kan apportering i princip spelas in genom att utnyttja hundens medfödda instinkt. Innan vi kommer till mer konkreta övningar är det viktigt att lära sig och komma ihåg dessa grundregler.

Beröm och mer beröm

Den första och mycket viktiga regeln är beröm, eller snarare mycket beröm! Det är superviktigt att berömma valpen när den kommer tillbaka med något till dig. Från dag ett måste den vara medveten om att det bästa i hela världen är att ta “byte” till dig. Det är också viktigt att du ganska snabbt tar reda på vilka dummies/leksaker du vill träna valpen med. Den får inte börja tro att den går bra om den till exempel kommer med löparskor eller toarullen. Skäll dock inte ut valpen om den kommer med sko eller liknande. Man måste faktiskt berömma den, och sedan se till att den inte kan komma till skorna en andra gång.

Det är en bra idé att välja en eller två leksaker som du använder i ditt träningspass varje gång. Du kan med fördel investera i 2 likadana dommies eller bollar som du tränar med.

Det måsta löna sig för valpen

Den andra regeln vi måste gå igenom är att det ska löna sig för valpen att träna med dig. Börja därför bara spela eller träna när du har tid att genomföra. Om du avbryter leken för tidigt kommer valpen att söka sin naturliga instinkt och springa med bytet på egen hand. Detta är inte önskvärt i en träningssituation.

Det är inte för att du måste ägna timmar åt att träna med hunden, var bara medveten om att du har tid att genomföra träningspasset framgångsrikt.

Var försiktig så att du inte överstimulerar valpen

En tredje och mycket viktig regel är att valpen inte får överstimuleras i träningen, eftersom den då tappar fokus på uppgiften. Leken måste alltså ske på hundens premisser och ser man att hunden börjar tappa fokus så är det dags att sluta träna. Efter en tid har du en klar uppfattning om hur länge du kan träna med hunden utan att den överstimuleras.

En riktigt bra grundidé är att träna “lite men ofta”. Träna verkligen varje dag, men gör bara 3-4 lyckade apporter om dagen. Planera gärna att träningen ska ske när valpen är som fräschast. Har det precis varit ute och tränat i trädgården eller liknande så kommer energin och fokus att saknas redan från början.

En annan riktigt bra idé är att träna i ett avgränsat område så att valpen inte hamnar i att bli distraherad av omvärlden. Du kan till exempel ha ett avskilt (gärna långt och smalt) rum med gott om plats att leka med hunden. Vill du träna utomhus är det bra att sätta upp en liten bit staket, och forma en “lång och smal yta” för ändamålet.

Börja med små apporteringsövningar

När du går och tränar med din valp är det ingen idé att göra leken/övningarna för svåra. Börja med att sätta dig på golvet och släng den utvalda leksaken eller dummyn, ganska kort ifrån dig (1-2 meter) så att valpen har kontakt med dig hela tiden. Håll försiktigt i valpen i kastet så att den inte springer för fort, men släpp valpen så fort leksaken har landat.

Så fort valpen tar dummyn i munnen, skal du kalla den till dig. Kom ihåg att berömma mycket genom hela situationen. Använd en vänlig och mild ton som hunden tycker är bekväm. Kom också ihåg att berömma valpen fysiskt, genom att låta den komma fram till dig och gosa med den. Efter väldigt kort tid kan man använde en visselpipa när man “kallar in” valpen. På så sätt tränar du både apportering och hemkall.

Lär hunden att lämna över till din hand

Kasta aldrig in en ny apport förrän den första har lämnats in för hand. Det är viktigt att hunden från början lär sig att allt ska lämnas över för hand. När denna “tränas” in i valpen minimeras risken för fel senare. Detta görs bäst genom att hjälpa valpen hela tiden.

När valpen kommer tillbaka med en boll eller dummy, se till att hjälpa valpen genom att hela tiden hålla en hand under den. På så sätt ser du till att leksaken hamnar i din hand, även om valpen släpper den i förtid. På så sätt skapar du en lyckad upplevelse och valpen minns dem ganska snabbt. Sedan kan du rulla den andra bollen eller kasta den andra dockan i motsatt riktning så att valpen får reda på att leken inte är över innan nästa började.

Kom ihåg igen att du hellre ska träna ofta och lite. Så håll koll på valpens reaktioner under träningen.

Om valpen till exempel väljer dig från och springer med dummyn beror det på att du inte har varit snabb nog att läsa när valpens motivationskurva gick sönder. Så sluta träna innan hunden blir överstimulerad.

Val av dummy till apportering

För den första delen av träningen, där valpen är mycket liten, var medveten om att dommyn inte är för stor, tung och hård. Valpen måste kunna hämta dommyn, och hålla fast vid den, utan att tappa den under apporteringen. Dessutom ska dommyn helst vara mjuk så att valpen inte lär sig att viltet måste “klämmas”. Den måste därför kunna hålla dommyn med ett minimalt käktryck.

I början kan man enkelt träna valpen med en upprullad strumpa, eller en strumpa med en grytsvamp eller liknande i. Dessa lösningar är faktiskt ganska passande, då de uppfyller ovanstående krav, för en lätt och mjuk dummy. Naturligtvis finns det också valpdummies på marknaden. Så om du inte vill offra ett par strumpor kan du enkelt hitta bra alternativ.

När valpen väl blivit större och grundövningarna är på plats kan du hitta en större dummy att träna med. Hunden måste vända sig för att apportera vilt med en viss vikt.

Du bör välja en dummy som passar din hundras och den träning du vill gå igenom med den. Till exempel är en flytande dummy, med ett löst hängande huvud, en riktigt bra idé för hunde som behöver apportera på vatten. Med en sådan kommer hunden att få en känsla av att ha ett dött vilt i munnen, i och med att huvudet kommer att hänga och dingla, som på en dödskjuten fågel. Dessutom ger en flytande dummy såklart också möjlighet att träna på vatten när hunden är redo för det.

En Canvas dummy erbjuder däremot möjligheten att träna apportering på land och har mer av munkänslan av en t.ex. en kanin eller hare. Det smarta med canvasdockor är att du relativt enkelt kan tillföra doft till dummyn, då tyget håller längre på lukten. Du hittar dofter för ändamålet här

Avrundning

För att avrunda det är det viktigt för oss att säga att en jakthund kan tränas på oändligt många sätt. Därför bör du såklart också träna din hund då det är vettigt för dig. Det vi har beskrivit här är bara några grundläggande principer och övningar inom apportering som vi vet kan fungera riktigt bra, i den tidiga träningen.

Vill du veta mer om den fortsatta apporteringsträningen kan du läsa den här artikeln från Hundmagasinet

header med betalingskort