header med betalingskort

Majs på platsen räcker inte alltid

Många jägare jagar vildsvin på utfodringsplatser, där de ofta utfodras med majs, spannmål eller något helt annat. Detta kan vara ganska effektivt, för att hålla grisarna borta från jordbruksmark, och naturligtvis även för jakten. Men det är inte alltid det räcker med majs för att grisarna ska stå stabilt på platsen. Till exempel kan grisarna vara riktigt svåra att locka, på sommaren när vetet “mjölker”, eller på hösten när skogen är full av ekollon, bok och nötter. I ett sådant fall kan du optimera åtlen avsevärt genom att komplettera med ett lockmedel.

Det finns ett hav av lockmedel att välja mellan och de har alla olika egenskaper. Vissa fungerar snabbt och kan faktiskt locka in grisar “direkt”. Andra fungerar långsammare, men i gengäld håller de längre.

Vi kommer att presentera en mängd olika lockmedel och förklara vad de kan och hur man använder dem.

Boktjära – En gammal klassiker

Lockmedel kan öka potentialen för ett utfodringsområde mycket, för lite pengar. Det “äldsta” och mest använda lockmedel för vildsvin är ren boktjära. Grisarna gnuggar mot tjäran för att hålla pälsen fri från kryp, och galtarna kan även gnugga tänderna på trädstammar som tjärats väl. Därför söker de naturligt efter doften av boktjära. Det är inte att säga varför det är just boktjäran som grisarna har kastat sin kärlek på, men faktum är att andra typer av tjära inte har samma effekt.

Boktjäran använder du genom att smörja in den på ett träd eller en stubbe, nära utfodringsplatsen. Grisarna kommer då att söka upp den karakteristiska lukten och därigenom hitta foderplatsen. Se till att du klarar dig utan träet som du smörjer in i tjära. Grisarna kan inte låta bli att slita barken från trädet.

Här är en video där vi visar hur vi tjärar våra egna foderplatser – den visar också hur bra det fungerar

Flytande lockmedel – Snabbverkande och effektiv

Det finns nu ett stort antal flytande blandningsprodukter, som har en mycket snabb effekt, på vildsvinen. En del av dem är baserade på boktjära och sedan tillsatta andra element, såsom vegetabiliska oljor. Detta ger dem några nya egenskaper jämfört med den rena tjäran. En av dessa egenskaper är att dessa lockmedlen ofta är tunnare än tjära, och därför något lättare att använda.

Här kommer jag att presentera några olika lockmedlen som har det gemensamt att de är lätta att arbeta med.

Bär Mix V1

Vår egen bärmix har ett högt innehåll av fruktsocker, vilket grisarna älskar. Den är tunn och lätt att hantera. Vi har använt den själva, genom att hälla den i våra aktivitetstunna så att den blandas med majsen i den. Vi har haft stora framgångar med den modellen, som du kan se i videon nedan. Du hittar vår Bærmix V1 här

AttraTec N01 – Suhlengold

AttraTec No1 Suhlengold är ett bioaktivt lockmedel för vildsvin och vilt baserat på boktjära och vegetabiliska oljor, som minskar den skarpa tjärlukten.

Suhlengold är lätt att använda och kan doseras direkt på stubben eller träet, så du undviker klibbiga handskar, borstar och en behållare som droppar. Även vid låga temperaturer på vintern kommer Suhlengold att vara flytande och lätt att arbeta med.

Efter användning, stäng skruvkåpan på flaskan och då finns inga luktproblem, när produkten transporteras i jaktväskan eller i bilen.

AttraTec No1 Suhlengold är mycket effektiv. Därför bör du dosera i relativt små mängder på ca. 50 gram på varje plats. 

ARACAE Lockmedel

Svenska ARACEAE tillverkar några av marknadens mest effektiva lockmedlen. Hos oss hittar du 3 olika produkter från företaget, nämligen en snabbverkande modell, en “vanlig” modell och en långverkande modell.

När ett djur söker mat använder det sitt välutvecklade luktsinne, som naturligt lagras i minnet. Det är stimuleringen av dessa sinnen som ARACEAE använder i utvecklingen av lockmedel. Lockmedlen är gjorda av vegetabiliska oljor, tjära och harts, och de är 100% biologiskt nedbrytbara.

Mineral lockmedel – Det ger starka djur

Ett lite förbisett lockmedel/tillskottsfoder är mineral lockmedlen. Här får du oftast en blandning av salter och mineraler, som tillsatts en form av smak eller doft, med en lockande effekt. Den här typen av lockmedel är faktiskt riktigt bra för grisarna då det håller dem motståndskraftiga mot sjukdomar. Det betyder att de grisar som du inte skjuter kommer att klara sig bättre, och till och med utveckla större troféer. Vi kallar det Win-Win. I denna kategori hittar du även olika typer av och saltpastor, som har samma gynnsamma effekt på grisarna (och annat vilt)

Vi har en rad mineralfoderprodukter för vildsvin och här i videon har vi testat 3 av dem på en foderplats. Se det och bedöm själv om det fungerar

Majsbomb – Det fungerar!

Majsbomber är ett lockmedel som blivit otroligt populärt. I grund och botten består en majsbomb av majs, som blandas upp med olika flytande element så att det blir en klibbig men fast massa. Massan kompletteras ofta med jäst och socker, eftersom jäsningsprocessen avger en mycket stark lukt som grisarna älskar

Majsbomber används ofta för att starta upp nya utfodringsplatser, eller för att kontrollera om det finns grisar i området innan man kör ut all utfodringsutrustning. Tanken är att antingen lägga majsbomben på jorden, eller ännu bättre, gräva ner den. Lukten är helt enkelt så stark att grisarna förmodligen kommer att hitta den, oavsett vad.

Du kan enkelt göra dina egna majsbomber, så du får ett recept på det om du klickar direkt här.

Är du mer inne på den snabba lösningen kommer vi även att göra en egen version som du kan se nedan.

Lockmedel på spray – snabbt och enkelt

Den sista typen av lockmedel som jag kommer att presentera för er är den som kommer i spray, Det är helt tunna lockmedlen, med olika dofter, som kan sprayas på foderplatsen, trädstammar, jaktkläder mm.

Ofta är den här typen av lockmedel ganska effektiv “här och nu” men de håller förstås inte lika länge, i vind och väder, som till exempel den tjocka boktjäran.

Om vi ​​bara börjar vid boktjäran så finns denna även på sprayburk. Syftet med en sådan är att du vid ankomsten till din jakt bara kan fräscha upp alla tjärplatser, med sprayburken. På så sätt vet du att det doftar en fräsch tjära medan du är på jakt och du slipper gå runt med den klibbiga varianten. Så det är en bra satsning, för ett snabbverkande lockmedel, om tiden inte är rätt att tjära alla platser igen.

Förutom tjära på spray finns det ett hav av sprays, med olika dofter. En del av dem luktar majs, äpplen och liknande, för att piffa upp den naturliga doften i foderplatsen. Andra luktar till exempel urin från en galt, eller lukten av en sugga i brunst. Detta kan vara effektivt, för att locka in vildsvin på platsen eftersom de kommer att tro att det finns andra vildsvin, i deras revir.

Nedan ser du ett litet urval av våra lockmedlen på spray

Vi hoppas att denna lilla guide kan hjälpa dig att knäcka koden på vildsvinen. Tänk på att lockemedel inte är ren magi och de kommer inte alltid att locka in grisar som pärlor på ett snöre. Erfarenheten är dock att de kan bidra med det extra som ibland behövs om grisarna vistas på antingen åkrar eller andra utfodringsplatser – så det är absolut värt ett försök.

Lycka till från team Dangate

header med betalingskort