header med betalingskort
Vi har påsklov - telefonerna är öppna igen den 2/4 då alla beställningar också skickas

Räven är ett listigt och skyggt djur! Så lockjakt på räv ställer stora krav på dig som jägare – är du redo att anta utmaningen?

Rävvalpar och unga rävar som inte jagats tidigare är lättare att överlista än de äldre och erfarna rävarna, som är vaksamma och känner till farorna. Men en bra lockpipa och rätt teknik är ofta nyckeln till framgång.

Det är flera faktorer som spelar in när rävjakten ska förberedas, bland annat terräng, väder, dofter, parningstid, tillgång till byten, tid på dygnet m.m.

Precis som med andra former av jakt är förberedelser och observationer inför jakten viktigt för att få en lyckad rävjakt.

Val av säsong och tid för rävjakt

Den kalla årstiden är lättast att locka rävar, om man bortser från sommarjakt efter rävvalparna. tillgången till mat är begränsade och rävar behöver extra kalorier för att klara vintern. Dessutom är rävens parningstid även i januari och februari – under denna period blir de extra aktiva och lättare att locka

Under parningstiden är rävarna mer aktiva och hanräven använder större och nya områden i sitt jakt efter en rävhona. Detta gör denna period till en av de mest populära tiderna när det kommer till lockjakt på räv. Det känns helt enkelt bara som att det är fler rävar i terrängen och då hjälper det också att rävarna är upptagna med annat och därför drar ner paraderna lite.

Den optimala tiden på dagen är från morgonen eller i skymningen. Räven är aktiv under de perioder på dygnet då bytet är aktivt, så det går även att jaga mitt på dagen. Många rävjägare säger att den första morgontimmen precis när solen går upp är deras favorittid.

På morgonjakten ska du försöka komma på plats så tyst som möjligt, då räven förmodligen redan är aktiv i området. om du har möjlighet att sitta i utkanten av en öppen terräng är det att föredra, då räven förmodligen är på jakt efter ett byte.
När du är på plats är det en bra idé att vänta 5 till 10 minuter innan du börjar använda lockpipan.

Val av plats för lockjakt på räv

Valet av jaktmark kan baseras på flera faktorer. Välj en plats med bra överblick över terrängen och där vinden inte leder din färt direkt mot området där räven förväntas komma ifrån. Kom ihåg att räven alltid kommer att försöka närma sig ett byte mot vinden. Alltså med vinden i näsan. Så försök att få en bra utsikt överallt.

Här kommer det även vara en fördel att sätta upp en “Critter” (djur) på planen, då det är supereffektivt för att ta bort fokus från dig som du som sitter med lockpipan. Räven hör ljudet av ett skadat byte och tror att det finns en lätt måltid. Räven vet till 100 % varifrån ljudet kommer – även på långt avstånd, och när den ser det roterande critter kommer den instinktivt att vara upptagen med att fånga bytet.

Välj gärna en plats så högt i terrängen som möjligt. Det är bäst att sitta på marken antingen på en sittdyna eller en låg jaktstol. Om du sitter på en jaktstege, där ljudet av det skadade djuret kommer från en onaturlig höjd, kommer räven att känna oro. Se till att peka ned lockpipan mot marken om du behöver jaga från en jaktstege så att ljudet når marknivån.

Använd lockpipon på rätt sätt

Börja med att blåsa i lockpipan 3-5 gånger och ta en paus på 3-5 minuter. Se till att du är redo att skjuta – Vi har flera gånger sett att räven dyker upp snabbt efter att vi börjat ropa.

Börja med att locka lite försiktigt och med låg volym om det skulle vara en räv i närheten. Om det inte ger en reaktion ökar du volymen och längden på din locksekvens.

Beroende på förhållandena kan du använda olika lockpipor. Vanligtvis använder man en lockpipa som imiterar en skadad hare, fågel eller ljudet av en gnagare (mus eller råtta).

Om terrängen är öppen och det finns ett visst avstånd till där du förväntar dig att räven ska befinna sig, så rekommenderar vi en lockpipa som imiterar ångestskrik av hare. Vi använder oss av Dan Thompsons lockpipor, som har ett metallmembran som ger precis rätt ljud av en skadad hare. Det är en rävmagnet.

Använd handen framför lockpipan för att variera och göra ljudet autentiskt. Dan Thompsons harskrik (PC2, PC3, PC4 och PC5) är väldigt lätta att använda – du behöver i princip bara blåsa, men försök ditt bästa för att återskapa ljudet av en skadad hare.

Alla 4 ovanstående lockpipor återger ett harekrig men varierar i volym och ton. PC2 och PC3 är mest kraftfulla i volym och rekommenderas därför för de mer öppna områdena.

PC4 och PC5 är reducerade i volym och används därför för jakt i terräng med buskar och träd. Tonen i Dan Thompsons PC-pipor är annorlunda, och ibland fungerar den ena tonen bättre än den andra – varför många rävjägare väljer att ha ett urval av lockpipor att växla mellan.

Kom ihåg att om du skjuter förbi räven, som har kommit på en typ av lockpipa, så har den lärt sig sin läxa och kommer INTE tillbaka på samma lockpipa.

Tips och tricks för jakten

Många tycker att rävjakt är bäst de dagar det inte regnar eller blåser för mycket, men faktum är att räven måste ut och jaga oavsett väder. Kraftigt regn och blåst kommer dock att sätta en dämpare på dess aktivitet. Du kan dra nytta av situationen och locka en räv på skjutlag när ett långvarigt regnväder lagt sig.

Du kan med fördel placera en jaktkompis på ett pass där räven förväntas passera. Detta kan ge fler möjligheter till ett skott, då räven inte kommer att fokusera på din kompis.

Om det inte kommer någon reaktion inom 30-60 minuter kan du prova ett nytt ställe, och om räven inte kommer på lock den dagen, då hjälper det sällan att fortsätta.

Som nämnts i inledningen handlar rävjakt mycket om erfarenhet, list och förberedelse – så det är bara att komma ut och öva och se vilka metoder som fungerar.
När det väl lyckas är lockjakt på räv en helt unik och oförglömlig jaktupplevelse.

Skitt Jakt – Team Dangate

header med betalingskort